Ce ȘANSE mai au fermele de porci? Zeci de mii de animale omorâte

De profesie medic veterinar, șefa asociației amintește de cazurile Spaniei și Italiei, care au reușit eliminarea focarelor numai după ce au interzis creșterea porcilor în gospodării. Acum, și în România, reprezentanții crescătorilor de porci cer interzicerea creșterii porcului în gospodăriile țărănești.

 

Pesta porcină africană este o boală periculoasă, fără tratament sau vaccin în momentul de față, care afecteaza speciile domestice și sălbatice de porcine. Boala a apărut în Europa în 2007, atunci când deșeurile alimentare infectate, provenite dintr-un cargou venit din sud-estul Africii, au fost folosite pentru hrănirea unor porci în Georgia. De acolo, boala s-a răspândit rapid în restul Caucazului și în Federația Rusă, iar apoi în toată Europa.

 

Ministrul agriculturii a solicitat recent, la Bruxelles, sprijin financiar concret pentru fermierii români afectaţi de virusul pestei porcine africane şi de măsurile radicale de intervenţie ce au trebuit luate.

 

Petre Daea a cerut sprijin pentru instituirea de măsuri excepţionale care vor include compensaţii pentru animalele ucise sau distruse din focare şi din exploataţiile contact, pierderile suferite ca urmare a încetării producţiei de carne de porc pe o perioadă determinată, produsele de origine animală distruse, pierderile fermierilor generate de scăderea preţurilor pentru porcii din zonele afectate trimişi la abator. De asemenea, el a precizat că ajutoarele vor viza şi costurile operaţionale legate de curăţire, dezinfecţie, transportul şi distrugerea furajelor, inclusiv cheltuielile legate de ecarisare. Petre Daea a mai subliniat, potrivit MADR, că România este în război cu pesta porcină africană pe o suprafaţă de aproape 1.400 km la graniţa de răsărit a Uniunii Europene.

 

Ministrul Agriculturii a subliniat însă că, la începutul anului 2018, focarele s-au multiplicat în aceeaşi zonă apropiată Ucrainei şi că, la un an de la confirmarea primului focar, în data de 10 iunie 2018, acest virus a fost depistat şi în alte zone, aflate tot în vecinătatea Ucrainei, în Delta Dunării, zonă aflată sub protecţia mediului ca rezervaţie naturală.

 

Focarele de pestă porcină africană activează în România din august 2017, însă numărul lor a crescut foarte mult în luna iunie a acestui an, după ce primele suspiciuni de PPA au fost confirmate în localităţi situate pe braţul Chilia al Dunării. În iunie, medicii veterinari au sacrificat 1.715 suine din gospodării private din mai multe localităţi din zona de Deltă a judeţului Tulcea şi au început eutanasierea a 45.000 de porcine dintr-o exploataţie comercială situată în apropierea municipiului Tulcea.

 

La ora actuală în România sunt active peste 400 de focare de pestă porcină africană, multe dintre ele în Dobrogea, unde au și fost lichidate două mari ferme de creștere a porcilor, amintește Mary Pană, președinta Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine.

SURSA: RFI

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed