Ce semnificație are ziua de 1 martie

Ce semnificație are ziua de 1 martie. Este 1 martie, însă ce semnificație are această zi pe lângă faptul că este prima zi de primăvară?

În România, pe 1 Martie, românii celebrează sărbătoarea Mărţişorului, dar și victoria primăverii asupra iernii.

Semnificația zilei este însă una cu mult mai veche. În timpul geto-dacilor, anul nou începea la 1 martie. Astfel, luna Martie era prima lună a anului.

Calendarul popular la geto-daci avea doua anotimpuri: vara şi iarna. Referitor la mărțișor, pe care îl folosim și astăzi, acesta era atunci un fel de talisman menit să poarte noroc, oferit de anul nou împreună cu urările de bine, sănătate, dragoste şi bucurie, scrie Unica.

Ce semnificație are ziua de 1 martie

Încă din cele mai vechi timpuri, pe data de 1 martie, mărtisorul se dăruia înainte de răsăritul soarelui, copiilor şi tinerilor – fete şi băieţi deopotriva.

Şnurul de mărţişor, alcătuit din două fire de lana răsucite, colorate in alb şi roşu, sau în alb şi negru, reprezintă unitatea contrariilor: vara-iarna, caldura-frig, fertilitate-sterilitate, lumină-întuneric.

El se purta de la 1 martie până când se arătau semnele de biruinţă ale primaverii. Mai apoi, după sărbătoare, șnurul ajungea să fie legat de un copac.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed