Ce spun oamenii de afaceri despre măsurile de combatere a evaziunii fiscale ale Guvernului (VIDEO)

0
Prima formă a proiectului de ordonanţă privind combaterea evaziunii fiscale a a circulat pe ascuns şi abia miercuri după-amiază a apărut pe site-ul Ministerului Finanţelor o a doua variantă, diferită faţă de prima.

Cea mai importantă prevedere a proiectului se referă la înfiinţarea unei entităţi care va centraliza informaţiile cu privire la toate persoanele impozabile si companiile care efectueaza operaţiuni intracomunitare. Experţii în fiscalitate şi reprezentanţii companiilor spun că înfiinţarea acestui registru nu va rezolva problemele din domeniul evaziunii.

„Problema este că această măsură îi va afecta doar pe cei corecţi care vor trebui să depună nişte garanţii, nu-şi vor permite să declare că importă produse neriscante”, spune avocatul Gabriel Biriş.

În prima variantă a proiectului se arăta că cesionarea sau înstrăinarea acţiunilor, părţilor sociale sau activelor fixe ale antrepozitarilor autorizaţi va fi adusă la cunoştinţa autorităţii competente cu minim 60 de zile înainte de realizare, pentru efectuarea inspecţiei fiscale.

„Dacă eu acum pentru un calculator sau pentru un autoturism trebuie să anunţ fiscul şi să chem inspecţia fiscală înseamnă că se blochează toată activitatea”, este de părere Gilda Lazăr, director Corporate Affairs JTI România.

Între timp, în ultima variantă a proiectului, s-a renunţat la prevederea privind activele fixe. Per total, însă, experţii spun că acest demers al guvernului este complet inutil.

„Sincer şi foarte plastic… după ce le lecturezi ai impresia că te uiţi la un joc de glezne. Pentru a da senzaţia că facem ceva şi nu stăm pe loc, dăm din glezne. De fapt nu facem nimic, doar le dăm senzaţia că facem ceva”, spune Gabriel Biriş.

Registrul va fi înfiinţat din 1 iulie 2010. Initiativa a fost anuntata recent de preşedintele ANAF, Sorin Blejnar. Acesta a anuntat ca va fi creat un registru operativ intracomunitar, in care va exista o evidenta a tuturor persoanelor care fac achizitii din produse fiscale cu risc mare de evaziune. In aceasta categorie intra, de exemplu, produsele din tutun. Specialiştii estimează că, anul acesta, comerţul ilegal cu ţigări va ajunge la 1 miliard de euro. Situaţia nu este mai bună nici în ceea ce priveşte produsele energetice.

„Se importă în România, în ultimii doi ani undeva la 800, 900, 1.000 de tone de carburanţi. E nu ştiu cât trebuie să plătesc, dar s-a scris în presă că ar fi undeva în jurul la 100 de milioane de euro”, a precizat preşedintele Lukoil Constantin Tampiza. Întrebat ce părere are despre această cifră, Tampiza a răspuns că o consideră modestă.

Art. 158², Registrul operatorilor intracomunitari
(1) Începând cu data de 1 iulie 2010, se înfiinţează şi se organizează în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală „Registrul operatorilor

intracomunitari” care cuprinde toate persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile care efectuează operaţiuni intracomunitare.

Sursa: Ministerul Finanţelor Publice

Art. 206, alin. (3)
„Cesionarea ori înstrăinarea, sub orice formă, a acţiunilor, a părţilor sociale ale antrepozitarilor autorizaţi (…) va fi adusă la cunoştinţa

autorităţii competente cu cel puţin 60 de zile înainte de realizarea acestei operaţiuni, în vederea efectuării inspecţiei fiscale (…)”.

Sursa: Ministerul Finanţelor Publice