Ce spune BNR despre firmele care pierd bani

Un reprezentant al conducerii Băncii Naționale a României (BNR) și-a exprimat și el poziția referitoare la companiile cu pierderi.

Și anume, că în România avem parte de un „paradox inedit: frecvenţă ridicată a creditelor acordate de acţionarii privaţi propriilor firme cu pierderi”, după cum a arătat Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul băncii centrale, într-o prezentare de la finele lunii iulie.

 

Oficialul BNR a furnizat și câteva cifre concrete, printre care faptul că un sfert din datoria totală a firmelor private îl reprezintă datorii către propriii acționari.

 

Potrivit acestuia, soldul împrumuturilor acordate de acţionarii firmelor private cu pierderi către propriile companii este de 100 mld. lei (respectiv 25% din datoria totală). Din această sumă, 74 miliarde lei reprezintă împrumuturi acordate direct de către acţionari, iar 26 miliarde lei sunt împrumuturi acordate prin entităţi afiliate din cadrul grupului. Calculele se bazează pe cifrele oficiale ale Ministerului Finanțelor Publice (MFP) din anul 2013.

 

În total, în 2013, companiile de stat aveau pierderi cumulate e 31 miliarde lei. Însă pierderile cele mai mari le-au avut firmele private, aceseta fiind de aproape 13 ori mai mari, de 399 miliarde lei.

 

Principalele categoriile de datorii pe care le au firmele private sunt: cele comerciale, datoria privată externă, cele către acționari, față de entitățile afiliate, către stat, precum și creditele interne.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed