Ce trebuie sa stie soferii despre controalele Fiscului din trafic

Conform Codului Rutier, „funcţionarii din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, care în scopul exercitării atribuţiilor de control specifice efectuează semnale de oprire pentru conducătorii autovehiculelor, sunt obligaţi să poarte uniforma cu înscrisuri şi însemne distinctive şi mijloace de protecţie fluorescent-reflectorizante pe fond de culoare roşie, stabilite prin hotărâre a Guvernului“.

 

Însă, Fiscul nu dă amenzi de circulație și niciun fel de amendă pentru încălcarea Codului Rutier. Inspectorii antifraudă fiscală verifică respectarea reglementărilor legale privind circulaţia persoanelor şi mărfurilor în porturi, gări, autogări, aeroporturi, pe căi ferate şi fluviale şi pe drumurile publice.

 

De aceea, conducătorii mijloacelor de transport sunt obligaţi să oprească la semnalele personalului Direcției Generale de Antifraudă Fiscală, care poartă uniformă cu înscrisuri oficiale sau vestă roşie reflectorizantă, potrivit site-ului Direcției Antifraudă Fiscală.

 

Este important ca șoferii să știe că trebuie să acorde prioritate în trafic autovehiculelor inscripţionate „ANAF-Antifraudă”, care au în funcţiune semnalele luminoase de culoare albastră şi semnalele sonore specifice.

 

Primii luați în vizor de agenții de la Antifraudă sunt șoferii care transportă marfă de pe teritoriul UE, inclusiv cei care doar tranzitează România.

 

„În scopul prevenirii şi combaterii ferme a faptelor de frauda fiscala şi vamală şi evaziune fiscală, ANAF monitorizează permanent comportamentul fiscal al operatorilor economici, care achiziţionează mărfuri de pe teritoriul Uniunii Europene”, spun reprezentanții Direcției Antifraudă. Potrivit acestora, sunt vizate toate transporturile de mărfuri care intră în România prin punctele rutiere de trecere a frontierei, inclusiv cele aflate în tranzit pe teritoriul naţional.

 

Ce se întâmplă atunci când este descoperit un transport care prezintă un grad de risc fiscal ridicat? Iată ce spune ANAF: „Transportatorul/beneficiarul este notificat că are obligaţia de a descărca mărfurile doar în prezenţa inspectorilor antifraudă fiscală. De asemenea, se poate dispune sigilarea mijlocului de transport, acesta urmând a fi desigilat la destinaţie sau în punctul de ieşire din ţară, dacă este un transport care tranzitează teritoriul României. În funcţie de locul descărcării, reprezentanţii DGAF vor fi contactaţi, pentru asistarea descărcării sau desigilare.”

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed