Cele mai bune oraşe din Europa pentru afaceri. Unde se află Bucureştiul

0

Clasamentul a fost realizat pe baza a 12 criterii, dintre care cele mai importante au fost, în ordine: accesul la pieţe şi la clienţi, accesul la forţă de muncă calificată, calitatea telecomunicaţiilor, legăturile cu alte oraşe, din aceeaşi ţară şi din lume, costul spaţiilor de birouri şi costul cu forţa de muncă înalt calificată. Din păcate, în acest clasament Bucureştiul ocupă abia poziţia 35 din cele 36 de metropole europene cuprinse în top, surclasând doar Atena. Capitala noastră a pierdut cinci poziţii în top comparativ cu locul ocupat anul trecut.

Iată clasamentul primelor 10 oraşe europene, obţinut pe baza răspunsului a 500 de persoane:

1. Londra. Capitala Marii Britanii rămâne şi în acest an oraşul cel mai atractiv pentru directorii marilor companii europene. Atractivitatea oraşului ar putea creşte în viitor şi din cauza viitoarei ediţii a Jocurilor Olimpice, care vor avea loc în capitala Regatului Unit peste doi ani.

2. Paris. Capitala Franţei ocupă locul doi în preferinţele managerilor, poziţie ocupată şi în ediţia de anul trecut. Capitala Franţei a mai câştigat la capitolul imagine, dar a obţinut un scor destul de slab la capitolul limbi străine vorbite.

3. Frankfurt. Germania are, alături de centrul său financiar, alte patru oraşe în clasamentul celor 36 analizate de Cushman&Wakefield, ceea ce arată că cea mai mare ţară din zona euro profită din plin de reluarea creşterii economice şi reducerea şomajului. Şi anul trecut, Frankfurt a ocupat a treia poziţie.

4. Bruxelles. Capitala Belgiei se află imediat sub podium, mai ales din cauza numărului mare de instituţii pe care le găzduieşte.  Faţă de anul trecut, oraşul a urcat o poziţie în clasament.

5. Barcelona. Al doilea oraş ca mărime al Spaniei a coborât un loc în preferinţele celor 500 de directori de companii, faţă de cel ocupat în ediţia de anul trecut a clasamentului.

6. Amsterdam. Cel mai mare oraş al Olandei a urcat două poziţii în clasament, faţă de locul ocupat anul trecut. Totuşi, faţă de anul 1990, primul în care Cushman&Wakefield a realizat acest top, oraşul olandez este în cădere. Arunci ocupa a cincea poziţie.

7. Berlin. Capitala Germaniei a urcat două poziţii în clasament în ultimul an.  Totuşi, acum 20 de ani, metropola germană era doar pe a 14-a poziţie.

8. Madrid. Capitala Spaniei este mai puţin atractivă pentru manageri decât cel deal doilea oraş al ţăriii, Barcelona.  A căzut două locuri faţă de poziţia ocupată în ediţia precedentă a clasamentului.

9. Munchen. Oraşul bavarez, unul dintre cele mai bogate din Germania şi gazdă a unor giganţi ca BMW şi Allianz, a coborât două locuri în topul preferinţelor directorilor în ultimul an.

10. Dusseldorf. Cu un salt spectaculos în clasament, de nu mai puţin de cinci poziţii faţă de anul trecut, oraşul de pe Rin închide clasamentul primelor 10 metropole europene preferate de cei 500 de manageri chestionaţi de Cushman & Wakefield.