Cele mai mari greșeli ale celor care au economisit o sumă de bani și vor să o investească

Românii încep să se implice tot mai mult în investiții, fie că este vorba despre piața de valori, fie că se referă la criptomonede. Tot mai mulți aleg să aloce fonduri pentru a-și asigura un viitor mai prosper. Cu toate acestea, nu toate opțiunile de investiții sunt lipsite de riscuri. Experții avertizează că este crucial să se facă o cercetare amănunțită înainte de a decide unde să investească banii.

Într-un interviu acordat emisiunii iThink de la Antena 3 CNN, Alexandru Chirilă, un consilier financiar, a evidențiat greșelile comune făcute de investitori la începutul drumului lor în domeniul investițiilor.

„Observăm o tendință de a face investiții premature, fără a înțelege pe deplin riscurile implicate. Principiile fundamentale sunt relativ simple: stabilim un venit lunar, economisim, iar dacă economisirea este dificilă, singura soluție este să ne concentrăm pe creșterea veniturilor.

Avem opțiunea să renegociem contractele de muncă sau să lucrăm mai mult, dar acestea sunt soluții cu o creștere limitată. În ceea ce privește gestionarea finanțelor personale, trebuie să ne menținem un nivel de trai moderat pentru a putea economisi. Este esențial să acumulăm economii până când avem un fond de urgență și un fond de siguranță.

Aceste economii reprezintă un colac de salvare în cazul pierderii sursei de venit. Statisticile arată că, în medie, o persoană poate găsi un nou loc de muncă echivalent în termeni de salariu și condiții în aproximativ șase luni, fără a face compromisuri semnificative. După ce am acumulat aceste economii, ce urmează este să investim. Lipsa investițiilor poate duce la deprecierea valorii banilor din cauza inflației. Aceste concepte sunt înțelese teoretic, dar adesea nu sunt aplicate în practică din lipsa unor repere clare”, a explicat Chirilă.

Instrumentul care te ajută să vezi unde te situezi din punct de vedere financiar

El a dezvoltat un instrument care ajută la evaluarea situației financiare personale în timp real. Acest instrument ia în considerare veniturile, inflația, cheltuielile, avere netă și vârsta pentru a determina gradul de stabilitate financiară al unei persoane. Folosind acest instrument, indivizii pot identifica rapid dacă se află într-o situație financiară precară și pot lua măsuri pentru a-și îmbunătăți situația.

Chirilă subliniază importanța lichidității în evaluarea situației financiare. Averea netă trebuie să fie cât mai lichidă pentru a permite o gestionare eficientă a resurselor financiare. Investițiile în imobiliare, de exemplu, pot avea un grad redus de lichiditate în comparație cu investițiile în piața financiară, care pot fi convertite rapid în bani.

Conceptul de „baterie financiară” a fost introdus pentru a ajuta oamenii să înțeleagă când au acumulat suficiente resurse financiare și când trebuie să ajusteze veniturile sau cheltuielile. Scopul final este de a spori gradul de stabilitate financiară al indivizilor și de a-i încuraja să fie proactivi în gestionarea finanțelor lor personale.

Chirilă a subliniat că creșterea avereii nete trebuie să fie un obiectiv prioritar pentru fiecare persoană, mai ales în perspectiva pensionării. Investițiile trebuie făcute cu grijă și în mod constant, iar educația financiară este esențială pentru luarea deciziilor independente și informate în materie de investiții.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed