Cele mai mari salarii de la stat. Ei sunt bugetarii care încasează mai mult decât Iohannis

0


Aleșii din opoziție sunt profund preocupati de nivelul ridicat al salarii ale angajaților din sectorul public. Conform lor, unii directori de instituții guvernamentale primesc remunerații exorbitante, ajungând chiar și la zeci de mii de euro lunar.

Într-un efort de reformă, un proiect de lege a fost introdus în Parlament cu scopul de a limita salariile din sectorul public la nivelul președintelui țării.

Deputații din partidul USR au inițiat acest proiect de lege după ce au constatat că unele persoane din conducerea instituțiilor de stat beneficiază de venituri de proporții inimaginabile.

Claudiu Năsui, un deputat USR, a exemplificat cazul unui director al unui institut național de cercetare și dezvoltare în silvicultură care în 2020 avea un salariu net lunar de 36.000 de euro, depășind astfel chiar și remunerația președintelui Statelor Unite ale Americii. Aceasta este doar una dintre multele situații semnalate.

Într-o serie de domenii, salariile în sectorul public sunt considerate excesive, motiv pentru care parlamentarii din opoziție doresc să impună un plafon.

Situația a fost agravată de exemple precum cel al guvernatorului Băncii Naționale, Mugur Isărescu, care câștiga peste 80.000 de lei lunar, sau al președintelui Autorității de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu, cu un salariu lunar de peste 60.000 de lei, chiar în contextul unor evenimente de amploare în domeniul financiar.

Președintele Curții Constituționale și șeful serviciului de pază și protecție se numără și ei printre beneficiarii unor salarii substanțiale, depășind uneori remunerația președintelui țării.

Deputatul PSD, Radu Popa, evidențiază lipsa de transparență și necesitatea stabilirii unor criterii clare pentru remunerarea acestor funcționari.

Specialistul în recrutare, George Butunoiu, consideră că o reducere a salariilor nu ar afecta atragerea de personal calificat în aceste poziții.

În ciuda eforturilor USR, inițiativa lor a fost respinsă inițial de senatori, urmând să fie discutată și votată în Camera Deputaților.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.