Cele mai noi tehnologii și tendințe în materie de televizoare: iată care e viitorul

Noul an a venit cu o noutate foarte interesantă: au apărut primele televizoare cu panouri QD-OLED (Quantum Dot-Organic Light Emitting Diode), înfrățite cu un televizor QLED. Știm de aproape trei ani că Samsung lucrează la această tehnologie de panou, dar a trebuit să așteptăm până la CES pentru a ne face o idee aproximativă despre ceea ce are de oferit.

Tehnologia QD-OLED vine într-un moment în care piața televizoarelor a ajuns la o maturitate remarcabilă și poți găsi un televizor QLED foarte ușor. Cele mai avansate modele cu panouri LCD pe care le găsim în magazine au caracteristici pe care cu greu le-am fi putut prevedea în urmă cu cel mult cinci ani.

În același timp, panourile OLED oferite de LG, care sunt folosite de Sony, Panasonic și Philips, printre alți producători, precum și de marca sud-coreeană însăși, și-au îmbunătățit performanțele într-un mod clar perceptibil.

Și apoi există microLED. Primele televizoare de consum care utilizează această tehnologie au apărut anul trecut și, da, se ridică la înălțimea așteptărilor. Le-am văzut în acțiune în mai multe ocazii, iar calitatea generală a imaginii este fabuloasă.

Nu există nicio îndoială că aceasta este cea mai avansată tehnologie disponibilă în prezent, dar este și cea mai scumpă. De departe, cea mai scumpă. Să sperăm că economia de scară se va realiza cât mai curând posibil, astfel încât aceste televizoare să nu fie disponibile doar pentru utilizatorii cu averi mari.

Anul acesta vom avea mai multe opțiuni ca niciodată, astfel încât alegerea televizorului care să răspundă cel mai bine nevoilor noastre va necesita mai mult efort din partea utilizatorilor. Iată ce ne rezervă tehnologiile de panouri care vor exista în 2022:

MicroLED

Auto-emisiv și anorganic. Aceste două cuvinte rezumă exact ceea ce oferă televizoarele cu panou MicroLED pe care, în prezent, doar Samsung le are în portofoliu. Sony are Crystal LED, care este propria sa implementare a acestei tehnologii, dar pentru moment este disponibilă doar pentru monitoare și pereți video pentru aplicații profesionale.

În orice caz, ceea ce ne interesează pe noi, utilizatorii, este că fiecare pixel al unui panou MicroLED este alcătuit dintr-o mică diodă LED anorganică cu capacitatea naturală de a emite lumină. Televizoarele Samsung echipate cu această tehnologie pe care le-am văzut în funcțiune au un pas al pixelilor de 0,6 mm. Este un avans mare de la un televizor QLED, dar nu înseamnă că acestea nu sunt la fel de bune.

Acest parametru reflectă distanța dintre centrul geometric a doi pixeli adiacenți, astfel încât este de preferat să fie cât mai mic posibil pentru a oferi imaginilor o mai mare continuitate atunci când sunt privite de aproape.

Panourile MicroLED și OLED au în comun capacitatea fiecăruia dintre pixelii lor de a modula cantitatea de lumină pe care o emit în mod independent. Cu toate acestea, diodele care alcătuiesc matricea OLED sunt organice, iar cele din panoul MicroLED, așa cum am menționat mai sus, sunt anorganice, astfel încât degradarea celor din urmă este teoretic mai lentă. În plus, acestea sunt, în esență, imune la reținerea statică a imaginii pe panou și au o capacitate mai mare de livrare a luminii.

QD-OLED

Acest nou-venit a sosit în forță. Panourile QD-OLED sunt de natură organică, la fel ca și OLED-urile convenționale, dar, spre deosebire de acestea din urmă, înlocuiesc filtrul RGB necesar panourilor W-OLED de la LG cu o matrice de nanocristale, sau puncte cuantice, care sunt responsabile de reproducerea culorilor. Dacă doriți să aflați mai multe despre această tehnologie în detaliu, puteți citi articolul în care o explicăm mai pe larg. 

Punctele forte ale televizoarelor OLED pe care le cunoaștem cu toții ar trebui să fie în continuare prezente în dispozitivele QD-OLED: negri abisali, un raport de contrast nativ remarcabil și o luminozitate foarte competentă, deși nu la fel de mare ca la cele mai bune televizoare LCD cu LED. Același lucru se aplică și în cazul unui televizor QLED.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed