Cele mai valoaroase două viori ale lui George Enescu se vor auzi la București. Unul din instrumente a fost făcut în 1731, pentru acesta compozitorul refuzând un Stradivarius

Cele mai valoroase două viori ce au aparținut lui George Enescu se vor auzi la București, pe 21 noiembrie a.c., la Sala Radio. Violoniștii Gabriel și Simina Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, vor susține concertul de închidere a Turneului ”Vioara lui Enescu”.

Cei doi muzicieni vor cânta pe două dintre cele mai valoroase viori care i-au aparținut compozitorului, puse la dispoziție de Muzeul Național „George Enescu”, în al cărui patrimoniu se află.

 Gabriel Croitoru va cânta pe Guarneri del Gesù din 1731, vioară supranumită Catedrala, care i-a aparținut maestrului George Enescu. Compozitorul român a fost posesorul unui instrument Stradivarius (cel mai strălucit și mai scump constructor de viori din lume) dar a respins această „comoară”, preferând un Guarneri del Gesù, despre care afirma: „N-are poate o putere covârşitoare, în schimb are o mlădiere extraordinară care are darul să mă încălzească. Scoate vioara mea vibraţiuni cari corespund de minune stărilor mele sufleteşti”.

Cele mai valoaroase două viori ale lui George Enescu se vor auzi la București

 Simina Croitoru, pe vioara Paul Kaul, supranumită ”vioara tenor”, creată special pentru compozitorul român, pornind de la dimensiunile și formatul mâinii stângi a acestuia. Simina Croitoru este posesoarea unei tehnici deosebite, precum și a unei abilități ieșite din comun de a se adapta și „a simți” modul în care pot fi făcute să sune la adevărata valoare chiar și cele mai dificile instrumente, precum această vioară cu dimensiuni mai mari decât cele obișnuite.

Cele mai valoaroase două viori ale lui George Enescu se vor auzi la București! ”Sunt extrem de entuziasmat că voi urca pe scena Sălii Radio alături de talentații violoniști Simina Croitoru și Gabriel Croitoru. Va fi un concert de excepție, ce încheie ediția din acest an a Turneului ”Vioara lui Enescu”. Îi invit cu căldură pe toți cei care cunosc această poveste să ne fie alături în această seară, unde sunetele pianului se vor îmbina din nou cu fascinantele sonorităţi ale viorilor lui Enescu. Promitem să îi ducem într-o călătorie muzicală plină de emoție”, spune pianistul Horia Mihail cel care cântă alături de cei doi violoniști de mai bine de un deceniu.

Programul de la Sala Radio cuprinde exclusiv duete violonistice, cei doi interpreţi aflându-se în permanenţă pe scenă împreună, acompaniaţi la pian de Horia Mihail, seara cuprinzând lucrări sau aranjamente semnate de Dmitri Șostakovici şi de prea puţin cunoscuţii Nicolas Louis, Hubert Bauersachs, Edmund von Weber, Carl Kämmerer sau  Moritz Moszkowski.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed