Centrala nucleară Zaporojie, „total deconectată” de la rețeaua electrică, pentru prima dată în istorie

Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, aflată sub controlul armatei ruse şi vizată de mai multe bombardamente, este „complet deconectată” de la reţea, după avarierea liniilor de comunicaţie, a anunţat joi operatorul ucrainean Energoatom, informează Reuters.

„Cele două reactoarele ale centralei aflate în funcţiune au fost deconectate de la reţea. În consecinţă, acţiunile agresorilor au provocat o deconectare totală a centralei nucleare Zaporojie de la reţeaua electrică, pentru prima dată în istoria ei”, a subliniat grupul de stat Energoatom pe Telegram.

Ultimele două reactoare aflate în funcțiune de la centrala nucleară Zaporojie s-au închis joi, după ce incendiile din apropiere au deteriorat liniile electrice. Sistemele de securitate ale centralei funcționau normal și se lucrează la reconectarea unuia dintre blocurile reactoare la rețea, a mai declarat compania Energoatom.

Incendiile au izbucnit în gropile de cenușă ale unei centrale de cărbune situate în apropierea centralei nucleare și au deteriorat liniile electrice care leagă centrala nucleară la rețeaua Ucrainei, a mai transmis compania. Ucrainenii au acuzat că deconectarea centralei face parte din planul rușilor de a întrerupe complet centrala nucleară Zaporojie de la rețeaua de electricitate a Ucrainei.

După doar 90 de minute fără electricitate, în cazul în care generatorul de rezervă se defectează, temperatura în reactoare va ajunge la un nivel foarte periculos, avertiza Petro Kotin, șeful companiei ucrainene de energie atomică. „Situația este foarte periculoasă nu doar pentru centrală, pentru Ucraina, dar pentru întreaga lume”, a mai avertizat Kotin.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri