AcasăActualitateCEO Coface: România a depăşit criza. Vezi cât va dura recuperarea

CEO Coface: România a depăşit criza. Vezi cât va dura recuperarea

Aţi estimat că în prezent o criză în formă de W este puţin probabilă. Este o veste bună pentru România sau credeţi că specificul local va face ca recuperarea să fie încă departe?

Sunt sigură că România a depăşit criza. Dar e nevoie de timp şi se estimează că durează între 3 şi 5 ani pentru a ajunge la nivelul dinaintea crizei. Regretele mele sunt pentru şomerii tineri, pentru cei cu vârste între 20 şi 25 de ani. Asta va însemna o mare problemă morală.

Coface a acordat României un rating de ţară de nivel B, ceea ce nu e o veste bună pentru investitori. La ce vă aşteptaţi din partea Guvernului pentru a schimba situaţia?

Ratingul B nu e foarte rău. Sunt sigură că dacă veţi încerca să economisiţi, aşa cum se întâmpla odinioară, vă vom creşte ratingul la A minus. Sunt sigură de asta.

Preşedintele României a spus că ţara va încheia anul viitor un nou acord cu FMI. Cum va afecta acest lucru riscul de ţară, în opinia dvs?

Cred că va fi un semnal foarte bun.

După mai bine de un an în care băncile au dat Guvernului bani cu împrumut pentru salarii şi pensii, Guvernul a tăiat, la mijlocul anului, salariile şi a crescut TVA-ul. Drept efect, avem oameni în stradă care scandează împotriva Guvernului. Ce părere aveţi despre acest fel de a înfrunta criza?

Sunt austriacă. Nu sunt în măsură şi nu doresc să dau lecţii ţării dvs. Cred că faceţi tot ce e posibil pentru a reveni la nivelul dinaintea crizei şi ce se întâmplă în stradă este felul străzii de a reacţiona. Ştiu că e dureros, dar nu pot să vă spun cum să vă împăcaţi cu asta.

Ultimele Articole