CFR şi CNAIR, cele mai mari finanţări din PNRR

0

CFR şi CNAIR au finanțări mari din PNRR. Până la 15 aprilie, CFR S.A., CNAIR, Autoritatea pentru Digitalizarea României şi municipiul Cluj-Napoca au primit cele mai mari finanţări din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), arată datele ministerului de resort, analizate de Economica.net. Viteza cu care sunt implementate proiectele, reformele prin PNRR diferă din cauza unor factori precum lipsa şi forţei de muncă, creşterea costurilor cu materialele şi forţa de muncă, sincope în aprovizionarea cu materia primă necesară derulării investiţiei, inflaţiei, dar şi lipsei de interes a unor beneficiari ai acestor investiţii, atrage atenţia Adrian Câciu, în răspunsul la o interpelare consultată de Economica.net.

CFR şi CNAIR au finanțări mari din PNRR

Până la data de 15 aprilie 2024 cele mai mari finanţări din PNRR le-au primit:

CFR S.A. pentru modernizarea și înnoirea infrastructurii feroviare, valoare investiţiei depăşeşte 2,89 de miliarde de euro;

CNAIR pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere durabile aferente rețelei TEN T, taxarea drumurilor, managementul traficului și siguranța rutieră. Valoare investiţiei e de aproximativ 2,7 miliarde de euro, arată datele Ministerului Investiţiilor din Fondurilor Europene, analizate de Economica.net.

Autoritatea pentru Digitalizarea României – proiecte în valoare totală de aproximativ 612 milioane de euro:

  • implementarea formularelor electronice eForms în domeniul achizițiilor publice;
  • reformarea sistemului național de achiziții publice;
  • implementarea infrastructurii de Cloud Guvernamental;
  • scheme dedicate perfecționării/recalificării angajaților din firme;
  • dezvoltarea cloudului și migrarea în cloud;
  • scheme de finanțare pentru biblioteci pentru a deveni hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale;
  • transformarea digitală și adoptarea tehnologiei de automatizare a proceselor de lucru în administrația publică.

La 15 decembrie 2023, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a transmis Comisiei Europene cea de-a treia cerere de plată din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), ceea ce înseamnă o finanțare netă de aproximativ 2,7 miliarde de euro pentru România.

Cea de-a treia cerere de plată acoperă 74 de ținte/jaloane aferente trimestrului al III-lea din 2022 și trimestrului al IV-lea din 2022.