x


  • EUR
    4.7538
    USD
    4.2013
string(5) "mediu"

China, cel mai mare importator de gunoi din lume

Patru țări reușesc să recicleze între 52% și 56% din deșeurile municipale. Germania are cea mai bună rată de reciclare din lume. Austria este pe locul doi, urmată de Coreea de Sud și Țara Galilor. China se este în top cu partea de import și transformare a deșeurilor în materii prime.

Author: Adriana Bratu | Sursa: Money.ro | Publicat: 27.12.2017, 8:32

Potrivit Eunomia, compania de consultanța pentru mediu care a realizat raportul, aceste țări au toate politici guvernamentale comune care încurajează reciclarea, cum ar fi facilitarea reciclării deșeurilor de către gospodării, fonduri bune pentru reciclare, și stimulente financiare. De asemenea, acestea stabilesc obiective clare de performanță și obiective politice pentru administrațiile locale.

Unele țări, precum Țara Galilor, au obiective ambițioase de reciclare. Țara Galilor își propune să atingă nivelul de deșeuri zero până în 2050, iar UE urmărește adoptarea unui nou obiectiv pentru 2030, considerat a fi cel puțin 65%.

Raportul arată că Țara Galilor, despre care se spune că depășește multe țări europene mai mari se datorează “conducerii politice și investițiilor”. Se spune că Țara Galilor este un “lider global” în reciclare și ar putea depăși Germania, încă din 2018.

Reciclarea a peste jumătate din deșeurile menajere poate părea destul de scăzută, însă Eunomia spune că ratele de reciclare raportate au fost exagerate.

De exemplu Suedia a raportat că reciclează aproape toate deșeurile. Dar Eunomia spune că asta doar pentru că țara cuantifică recuperarea energiei din incinerarea deșeurilor ca o formă de reciclare, ceea ce se spune că nu este în concordanță cu modul în care se folosește în general termenul “reciclare”.

Singapore declară că reciclează peste 60% din deșeurile sale, însă Eunomia a calculat că multe dintre acestea au fost de fapt deșeuri comerciale și industriale și au redus totalul la 34%.

Chiar și Țara Galilor, care are o bună performanță globală, include cantități semnificative de moloz în rata de reciclare, în ciuda faptului că acesta nu este considerat în mod constant ca un tip de deșeuri municipale în Europa. Țara Galilor a înregistrat o rată de 64%, pe care Eunomia a scăzut-o la 52%.

“Este important de observat că această cercetare a fost efectuată pentru a putea identifica cine sunt adevărații lideri în domeniul reciclării, pentru a împărtăși cele mai bune practici, pe care aceste țări le fac. “, a declarat managerul Eunomia, Rob Gillies.

Raportul arată că încearcă să compare ratele de reciclare a deșeurilor urbane pe o bază cât mai egală și solicită definiții comune pentru deșeurile municipale și reciclarea în rândul țărilor.

“Sperăm, de asemenea, că acest lucru va contribui la progresul dezbaterii privind cel mai bun mod de măsurare a reciclării” reale “, în conformitate cu principiile ierarhiei deșeurilor, într-un mod cât mai consistent posibil în Europa și în alte regiuni.”, a spus Gillies, scrie weforum.org.

Ce se întâmplă cu deșeurile reciclate?

O cantitate imensă de reciclare ajunge în Asia. Dar China, cel mai mare importator și reciclator din lume, a deșeurilor de metale, plastic și hârtie, a decis că nu va mai lua ceea ce numește “gunoi străin” și este prevăzut să interzică importurile a 24 de tipuri de deșeuri.

Și acest lucru ar putea forța țările industrializate să recicleze mai mult din deșeurile proprii.

În prezent, Europa reciclează 30% din materialele sale plastice, în comparație cu doar 9% în Statele Unite ale Americii, însă majoritatea deșeurilor de plastic zboară încă pe câmpuri și în oceane.