Chinezii, interesaţi de trei dintre proiectele energetice prioritare ale României

Proiectele prioritare – stabilite de ministerul de resort – se află în diferite faze de implementare şi vor fi realizate în parteneriat public-privat.

 

Pentru proiectul AGRI (Azerbaijan-Georgia-Romania Interconnector) s-a publicat la începutul lunii anunţul de selectare a proiectantului pentru elaborarea studiului de fezabilitate, care trebuie finalizat în luna aprilie a anului următor.

 

Proiectul AGRI, ce presupune construcţia a două terminale de gaz natural lichefiat de către România, Georgia şi Azerbaidjan, are ca obiectiv diversificarea surselor de aprovizionare şi rutelor de transport energetic, fiind complementar Nabucco, în cadrul Coridorului Sudic. AGRI îşi propune să conecteze furnizorii de gaze naturale din regiunea Mării Caspice cu piaţa europeană.

 

Proiectul ar putea costa 1,2 miliarde euro, pentru o capacitate proiectată de 2 miliarde mc gaze, 2,8 miliarde euro, pentru 5 miliarde mc, şi 4,5 miliarde euro pentru o capacitate de 8 miliarde mc, potrivit datelor prezentate de Ministerul Economiei.

 

Ministrul român de externe, Teodor Baconschi, îşi exprima speranţa, anul trecut, că proiectul de interconectare Azerbaidjan-Georgia-România-Ungaria va putea aproviziona cu gaz şi Republica Moldova sau alte state interesate din zonă.

 

Proiectul Tarniţa Lăpuşteşti – o centrală hidroelectrică de acumulare prin pompaj – presupune asigurarea de fonduri de investiţii de peste 1,1 miliarde euro, fără TVA. Deja este în curs de derulare procedura de elaborare a documentaţiei de licitaţie pentru selectarea investitorilor. Următorul pas este aprobarea strategiei de atragere a investitorilor de către comisia de negociere şi documentaţia de participare la licitaţie.

 

Primul-ministru Emil Boc a anunţat marţi, în cadrul unei dezbateri despre parteneriatul public-privat, că în primăvară va fi selectat investitorul pentru centrala de la Tarniţa-Lăpuşteşti. Compania chineză Sinohydro s-a arătat, în octombrie, interesată de acest proiect şi urma să studieze detaliile tehnice.

 

Proiectul privind Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă va asigura dublarea producţiei naţionale de energie electrică din surse nucleare. Valoarea estimată a realizării proiectului este de 4 miliarde euro.

 

Reprezentantul comercial al Ambasadei Canadei la Bucureşti, al Consorţiului coreean BKB CO., Ltd. şi al Candu Energy au ridicat documentaţia pentru depunerea de oferte angajante.

 

În urma delegaţiei de la Beijing, de la a XXI-a sesiune a Comisiei Mixte Interguvernamentale Româno – Chineză de colaborare economică, firma China Guangdong Nuclear Power Group a primit documentaţia pentru depunerea unei oferte angajante.

 

Momentan, proiectul se află în faza procedurii de selectare a investitorilor, care se va finaliza la mijlocul lunii martie. De asemenea, este în desfăşurare procedura de achiziţie pentru atribuirea contractului „la cheie” de Inginerie, Procurare şi Construcţie.

 

Proiectul Termocentralei Doiceşti este în stadiu avansat, negocierile cu China Huadian Engineering Co fiind în plină desfăşurare, arată Andreea Paul Vass. Producătorul de energie electrică şi termică Termoelectrica estima, în mai, că va începe în martie 2012 construcţia termocentralei pe cărbune de 500 MW de la Doiceşti, ce va avea două grupuri a câte 250 MW fiecare.

 

Termoelectrica intenţionează totodată să constituie la SE Doiceşti o societate mixtă în care investitorul să deţină pachetul majoritar. Noua investiţie va fi dotată cu o instalaţie de desulfurare a gazelor de ardere şi de captare, transport şi depozitare a zgurii şi cenuşii în mediu dens.

 

Investiţia totală s-ar putea ridica la 700 milioane euro, potrivit estimărilor Ministerului Economiei. Minim 30% din valoarea investiţiei va reprezenta aportul investitorului la capitalul social al noii societăţi comerciale, iar restul de maxim 70% din valoarea investiţiei va fi acoperită din creditul pe care îl va contracta noua societate cu sprijinul investitorului.

 

La 14 aprilie 2011, Termoelectrica şi China Huadian Engineering Co. Ltd au semnat un Memorandum de Înţelegere având ca obiect stabilirea atât a Structurii de cooperare, cât şi a Planului concret de cooperare.

 

Termoelectrica purtase în ultimii doi ani discuţii cu Mechel, grupul rus cu activităţi metalurgice şi miniere, pentru realizarea acestei investiţii la Doiceşti, Mechel fiind singurul investitor interesat la acea dată.

 

Capacităţile existente de la Doiceşti au fost puse în funcţiune între 1979 şi 1982 şi nu mai corespund exigenţelor tehnoogice şi de mediu actuale. Grupul nr. 7 de 200 MW a fost scos din funcţiune şi este în curs de valorificare, iar grupul nr. 8 a fost trecut în conservare, urmând să fie scos din funcţiune în momentul demarării noii investiţii.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed