Chiuariu: Nu am avut cunoştinţă de conţinutul documentului transmis CE

Ministrul justiţiei Tudor Chiuariu susţine că nu a avut cunoştinţă de conţinutul scrisorii trimise Comisiei Europene (CE), prin care ministerul cerea scoaterea din Raportul de ţară a laudelor la adresa activităţii DNA şi că documentul a fost redactat de experţii instituţiei.

„Nu am avut cunoştinţă de conţinutul documentului înainte de a fi transmis la Comisia Europeană”, a spus Chiuariu, care a dezminţit vineri, într-o scurtă declaraţie de presă, informaţiile prezentate în mai multe ziare centrale.

Potrivit ministrului Chiuariu, Raportul Comisiei Europene este „rezultatul schimbului de informaţii între Comisie şi autorităţile române”. „Comisia Europeană a solicitat punctul de vedere al Ministerului Justiţiei asupra corectitudinii informaţiilor din proiectul de raport. Documentul apărut în presă reprezintă răspunsul experţilor Ministerului Justiţiei la solicitarea Comisiei”, a susţinut Chiuariu, fără a da detalii despre experţii la care s-a referit. El a ţinut însă să precizeze că „informaţiile cuprinse în document nu se referă la concluziile raportului” şi acestea se referă doar „la anumite constatări sau formulări care în opinia noastră nu reflectă tocmai întru totul realitatea”.

Ministrul justiţiei a mai spus că documentul trimis Comisiei conţine „informaţii corecte şi poziţii exprimate public de minister” în timpul mandatului său. El a dezminţit însă că prin scrisoarea trimisă Comisiei s-ar fi cerut scoaterea paragrafelor care conţineau laude la adresa DNA. „Sunt neadevărate informaţiile potrivit cărora Ministerul Justiţiei a solicitat eliminarea paragrafelor care conţineau referiri pozitive la activitatea DNA. Am să vă dau un singur exemplu. Ministerul Justiţiei nu a avut nicio obiecţie referitoare la următoarea frază: <<DNA a continuat să îşi asume angajamentele privind urmărirea penală a cazurilor de corupţie la nivel înalt şi să îşi demonstreze capacitatea de a le pune în practică. Numărul şi profilul noilor anchete iniţiate de DNA în această perioadă au contribuit la obţinerea unor rezultate pozitive în domeniul anchetelor imparţiale în cazurile de corupţie la nivel înalt>>”, a declarat Chiuariu care a refuzat să răspundă la orice întrebare pusă de ziarişti.

Presa centrală a relatat vineri că ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu, a trimis Comisiei Europene (CE) un document în care prezenta obiecţiile sale faţă de proiectul Raportului de ţară prezentat miercuri şi cerea eliminarea laudelor la adresa Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Potrivit articolului apărut în Cotidianul, înainte de publicarea raportului, ministrul Chiuariu a trimis CE, prin reprezentanţa română la Bruxelles, un document de nouă pagini, în format electronic, în care le cerea comisarilor europeni să elimine sau să reformuleze anumite pasaje din raport. Printre fragmentele care, în opinia ministrului, trebuia scoase din raport, se afla şi cel în care activitatea DNA era foarte apreciată, respectiv, „ritmul în care DNA conduce şi încheie anchetele pe care le desfăşoară continuă să ilustreze un înalt nivel de profesionalism al echipelor multidisciplinare de anchetă din cadrul Direcţiei”, se arată în articolul publicat de Cotidianul.

Unul din argumentele ministrului Tudor Chiuariu pentru această cererea era că „propoziţia este redundantă, repetă ideea prezentată în paragraful precedent”. Paragraful respectiv era de asemenea laudativ la adresa DNA, arătând că „DNA a continuat să îşi asume angajamentele privind urmărirea penală a cazurilor de corupţie la nivel înalt şi să îşi demonstreze capacitatea de a le pune în practică. Numărul şi profilul noilor anchete iniţiate de DNA în această perioadă au contribuit la obţinerea unor rezultate pozitive în domeniul anchetelor imparţiale în cazuri de corupţie la nivel înalt”, se mai arată în articolul citat.

Chiuariu susţinea în scrisoare că „autorităţile române au dubii asupra calificativului de înalt profesionalism al ritmului anchetelor DNA”, referindu-se doar la secţia condusă de procurorul Doru Ţuluş, pe care a încercat fără succes să-l revoce din funcţie. „Referitor la informaţiile oferite de oficialii români în legătură cu cererea de revocare a şefului Secţiei 2 din DNA, reiterăm faptul ca, din 428 de cazuri înregistrate la Secţia 2 anul trecut, doar 99 au fost rezolvate. Dintre acestea, numai 18 au fost trimise în judecată, iar restul nu au primit soluţii de urmărire penală”, preciza ministrul în scrisoarea citată de Cotidianul.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed