AcasăGeneralCine este Daniel Dineș și cum a ajuns să aibă doar în...

Cine este Daniel Dineș și cum a ajuns să aibă doar în câțiva ani o avere mai mare decât Ion Țiriac

Cine este Daniel Dineș și cum a ajuns să aibă doar în câțiva ani o avere mai mare decât Ion Țiriac. Daniel Dineș și Marius Tîrcă  au fondat UiPath, o companie care s-a dezvoltat într-un timp record.

Cine este însă Daniel Dineș? Bărbatul are 50 de ani și este din Onești. A finalizat Facultate de Matematică-Informatică în 1997, iar deși nu i-a plăcut prea mult facultatea și nu a prea frecventat cursurile un prieten l-a motivat să învețe și să meargă mai departe.

El și-a spus povestea într-un interviu acordat pentru Ziarul Financiar. 

Cine este Daniel Dineș și cum a ajuns să aibă doar în câțiva ani o avere mai mare decât Ion Țiriac

„Eu sunt din Oneşti. Am terminat Facultatea de Matematică-Informatică în 1997. Ca fire, sunt destul de leneş, dar aveam un pic de talent la matematică şi am intrat uşor la facultate, la secţia de Informatică.

Facultatea m-a dezamăgit, stilul, profesorii, nu prea am fost la facultate. Un lucru comun pentru mulţi din generaţia mea. Mi-a plăcut mai mult liceul. Într-o zi, un coleg mi-a zis că se angajase ca programator şi lua 300 de dolari pe lună. Eu cred că trăiam cu 30 de dolari pe lună atunci. Aşa că m-am apucat să învăţ, am petrecut toată vara studiind un limbaj de programare după ce am făcut rost de o carte. După câteva luni m-am angajat la o firmă care nu avea destule calculatoare. Aşa că lucram noaptea, de la 8 seara, pe un calculator de la ei. A fost plăcerea vieţii mele. Era un calculator puternic pentru perioada aceea, a fost jucăria mea timp de şase luni. Îmi puneam muzică, eram singur, studiam, lucram”, a spus acesta.

Cine este Daniel Dineș și cum a ajuns să aibă doar în câțiva ani o avere mai mare decât Ion Țiriac

A ajuns ulterior în SUA, la Microsoft, iar cinci ami mai târziu a revenit în România pentru că nu se acomodase.

„Când s-a terminat proiectul, m-am dus la o companie de outsourcing franţuzească. Prin 1995-1996 începuse un prim val de plecări de programatori români la Microsoft. Veneau anual să recruteze de aici.

Aşa am ajuns să dau şi eu o serie de interviuri şi mi-au făcut o efortă pentru sediul din Seattle, de 60.000 dolari pe an brut. Era o ofertă bună.

Când am ajuns eu în State, în 2000, erau deja vreo 200 de români la Microsoft. Am stat 5 ani în State şi m-am intors în 2005. Nu mă acomodasem acolo. Şi aveam <<driveul>> de antreprenor. Începusem să mă gândesc la nişte produse. Am avut nişte parteneri iniţiali, am făcut nişte businessuri de outsourcing, nimic major. Una din greşelile mele a fost că lucram speculativ. Asta e o greşeală pe care o fac mulţi antreprenori. Am făcut un produs pentru Windows, pentru <<search>>, dar nu a funcţionat, nu aveam nicio noţiune de marketing atunci. Când am făcut primele reclame în Google Adwords şi te limitau la un titlu de trei linii, nu înţeleam cum poţi să reduci totul aşa mult într-un slogan”, a mai spus el.

Cine este Daniel Dineș și cum a ajuns să aibă doar în câțiva ani o avere mai mare decât Ion Țiriac

UiPath a luat naștere ani mai târziu, iar primul client a fost o companie din India.

„Primul client al UiPath a fost în 2014, când o companie de BPO din India a venit la noi şi a spus că fac un proiect-pilot cu unul din competitorii noştri, dar că aceştia sunt foarte scumpi şi nu prea receptivi la sugestiilor lor. Testând ce facem noi, au văzut că se potrivea bine nevoilor lor. Am trimis trei oameni în India, inclusiv Marius (Tircă – n.red., al doilea fondator), unde au stat trei luni şi am înţeles în sfârşit piaţa. Ne-am dat seama că noi aveam produsul bun, dar eram într-o piaţă greşită. A fost noroc, un moment excepţional pentru noi. Dacă se intâmpla cu 2 ani mai deveme nu am fi avut un produs pregătit. Competitorii noştri ar fi avut timp să fie în faţă şi să sugrume piaţa”, a mai spus acesta.

Ultimele Articole