Ciolacu: ”Plafonarea adaosului la alimentele de bază va continua”

Plafonarea adaosului la alimentele de bază va continua! Măsura plafonării adaosului comercial la anumite alimente de bază va continua şi este posibil să fie adoptat un act normativ referitor la produsele româneşti, a declarat, luni seară, prim-ministrul Marcel Ciolacu.

„O să avem o discuţie din nou. S-ar putea să mergem prin act normativ. M-am uitat şi la sistemul francez şi azi de dimineaţă am stat de vorbă şi cu ministrul Agriculturii şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, cu domnul Simonis, i-am zis să vină cu legislaţie foarte clară cum este în Franţa. Sistemele de desfacere a produselor, marii retaileri. De exemplu, în Polonia, 46% e capital polonez în sistemul de retaileri din Polonia. În alte sisteme din Europa la fel, capitalul autohton e preponderent. La noi era doar Profi, avea în jur de 12% din piaţă”, a spus Marcel Ciolacu la Antena 3.

El a subliniat că la ora actuală există un program clar pentru procesarea alimentelor în România.

„De ce nu există produse româneşti, de ce au dat faliment fabricile din România? Pentru că n-au existat… şi acum, în schimb, există un program clar pentru procesare în România. Dar, ca şi în Franţa, pentru produsele autohtone, ce e produs în România când vinzi la retaileri nu poţi să ai decât o marjă de maximum 20% profit, pentru că tu ai import din ţara de unde e capitalul tău la gem, la magiun şi la magiunul din România îi bagi o rată mai mare de profit, astfel încât să fie cel din România mai scump decât cel din ţara de unde-i capitalul retailer, ceea ce e incorect. Şi atunci o să venim cu o modificare legislativă, astfel încât să plafonăm adaosul la produsele româneşti şi atunci vom vedea adevărata concurenţă. Nu trebuie eu să fac controale, să controlez cât ai tu adaos pe fiecare produs”, a adăugat Ciolacu.

Premierul a subliniat că în lipsa unor decizii curajoase care nu au fost luate vreme de 30 de ani, la acest moment trebuie o adaptare la realităţi.

„Cauzele s-au întâmplat în cei 30 de ani, când trebuiau luate nişte decizii curajoase în acele momente. Trebuiau gândiri strategice în ceea ce priveşte România în acele momente. Eu acum trebuie să mă adaptez la realităţi. Şi atunci trebuie să vedem exact cum se întâmplă în alte părţi. Eu nu pot să las, indiferent cât ar produce românii, dacă tu îi bagi la retaileri, îi bagi un adaos foarte mare, el nu mai e competitiv”, a mai declarat Ciolacu.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed