Ciucă: Germania este primul partener comercial al României, deţinând o pondere de peste 19% din totalul exporturilor ţării noastre. AHK este un real ambasador al României

„Mă bucur să iau parte la acest eveniment aniversar de excepţie, 20 de ani de la înfiinţarea Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane – AHK România. Aniversarea dumneavoastră coincide cu un alt eveniment pe care îl sărbătorim anul acesta, 30 de ani de la semnarea Tratatului bilateral privind cooperarea prietenească şi parteneriatul în Europa. Ştim că ne putem baza pe parteneriatul nostru cu Germania şi vrem să vă asigurăm că Germania poate conta pe România ca pilon de stabilitate în regiune. Pentru Guvernul României, AHK România reprezintă un partener de nădejde şi, în calitate de prim ministru am avut întâlniri productive pentru ambele părţi. Pentru noi e important să avem consultări deschise cu reprezentanţii mediului de afaceri, iar AHK face o treabă foarte bună pentru relaţiile economice bilaterale româno-germane. AHK nu este doar un ambasador al companiilor germane care activează în România, este şi un real ambasador al României, care ajută investitorii germani să vină şi să dezvolte afaceri solide în ţara noastră şi pentru asta vă mulţumesc”, a afirmat Nicolae Ciucă, joi la evenimentul de aniversare a  20 de ani de la înfiinţarea  Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane – AHK România

El a adăugat că Germania este primul partener comercial al ţării noastre şi deţine o pondere de peste 19% din exporturile noastre.

„Mă bucur că am ocazia să pot sublinia încă o dată că Germania este unul dintre cei mai mari investitori pe piaţa românească. Germania este primul partener comercial al României, deţinând o pondere de peste 19% din totalul exporturilor ţării noastre. Capitalul companiilor germane care au investit în România se ridică la peste 5 mld. Euro, o cifră impresionantă, cu potenţial de creştere. Apreciem prezenţa solidă a celor peste 24 de mii de companii cu capital german, care generează 300.000 locuri de muncă în economia românească. Investiţiile germane în România sunt diversificate şi consider că numărul mare de companii germane care vin şi fac afaceri în România reflectă şi încrederea investitorilor în politicile guvernamentale. Şi acesta îmi doresc să fie doar începutul. România are capacitatea de a deveni hub regional pentru producţia, transportul şi stocarea de hidrogen şi ne dorim să dezvoltăm colaborarea pe acest palier cu Germania”, a explicat premierul. 

Şeful Executivului a mai spus că „în scopul includerii României în viitorul cadru al proiectelor importante de interes european comun în domeniul microprocesoarelor”.

„Ne exprimăm totodată interesul pentru colaborarea cu experţii germani şi cu companiile germane în scopul includerii României în viitorul cadru al proiectelor importante de interes european comun în domeniul microprocesoarelor. Avem capacitatea ştiinţifică şi tehnică atât pentru cercetare, cât şi pentru producţie, şi ne dorim să valorificăm acest potenţial în efortul european comun. De asemenea, România poate oferi facilităţi şi capacităţi alternative sustenabile pentru relocarea industriei germane din Rusia sau Asia, iar potenţialul transportului pe Dunăre trebuie amplificat. Dunărea trebuie să devină un coridor de transport european navigabil pe tot parcursul anului şi  vom susţine prin măsuri concrete acest potenţial. Acestea sunt doar câteva din oportunităţile pe care le are în prezent România. Sunt convins că aşteptata şi meritata aderare a României la Spaţiul Schengen va oferi mediului de afaceri, inclusiv investitorilor germani, noi oportunităţi de dezvoltare. Mesajul recent de susţinere a Cancelarului Olaf Scholz confirmă că suntem pregătiţi să ne asumăm acest nou pas important de integrare în proiectul european care le oferă cetăţenilor noştri beneficiile unei pieţe unice dezvoltate, în care libera circulaţie a persoanelor, bunurilor şi serviciilor reprezintă un motor a dezvoltării. Susţinerea investiţiilor presupune un dialog constant şi intens cu mediul de afaceri pentru a lua cele mai bune măsuri şi pentru a asigura o dezvoltare sustenabilă, pe termen lung”, a mai precizat Ciucă.

Liderul PNL a afirmar că apreciază în mod deosebit faptul că aniversarea AHK de anul acesta stă sub semnul sustenabilităţii, o temă extrem de actuală în contextul economic şi geopolitic în care ne aflăm.

„Dezvoltarea sustenabilă înseamnă investiţii nu doar în economie, înseamnă investiţii în educaţie, în cercetare, în proiecte verzi, domenii pentru care există interes şi implicare efectivă la nivelul guvernului. Cea mai mare parte a investiţiilor prin PNRR merg către proiecte verzi, către educaţie, digitalizare, domenii capabile să asigure un viitor sustenabil pentru ţara noastră. De aceea, dorim să vă avem în continuare parteneri de dialog şi acţiune pentru a da naştere la inovaţie şi dezvoltare sustenabilă”, a completat şeful Executivului.

Prim-ministrul a reamintit că, la preluarea mandatului său, a anunţat că Guvernul va fi pro business, pro-investiţii şi am dovedit în practică acest lucru, alocând cea mai mare sumă pentru investiţii din ultimii 32 de ani.

„Totodată, vom folosi fiecare euro din cei peste 90 de miliarde pe care îi avem la dispoziţie până în 2029 pentru a rezolva problemele de infrastructură şi creşte calitatea serviciilor publice ale statului, stimulând totodată mediul de afaceri şi dezvoltând sistemele de educaţie şi sănătate. Viziunea noastră despre viitorul României se bazează pe principiile şi valorile euro-atlantice, în care democraţia şi economia de piaţă sunt piloni solizi. Procesul de aderare la OCDE este in linie dreaptă şi ne va ajuta, acum, după primirea Foii de parcurs, să aliniem sistemul adiministrativ şi funcţionarea mediului de afaceri la regulile celor mai puternice economii din lume. Am început, deja, să valorificăm şi integrăm în legislaţia naţională expertiza Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică îndreptată spre transparenţă, digitalizare şi reducerea birocraţiei. Adică exact ce aşteaptă de la noi mediul de afaceri. Dincolo de cooperarea economică, România şi Germania au o punte solidă de legătură, reprezentată de oameni. Comunitatea românească din Germania şi comunitatea etnicilor germani din România reprezintă cu siguranţă legături trainice , pe termen lung, între cele două ţări. Românii din Germania şi etnicii germani din România contribuie activ la dezvoltarea economică, socială şi culturală a celor două ţări. Cu ajutorul lor, legăturile dintre cele două ţări vor fi şi mai strânse, şi mai puternice. Cu încredere, putem construi un viitor prosper pentru noi toţi, în marea familie europeană, din care suntem onoraţi să facem parte”, a conchis Ciucă. 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed