Clădirile noi din UE vor trebui să respecte reguli stricte de eficienţă energetică după 2020

Potrivit unui acord încheiat marţi seară între reprezentanţii Parlamentului european şi statele membre, toate construcţiile noi vor trebui să se conformeze unor norme energetice stricte începând din 2021.

Pentru a da un exemplu, clădirile frecventate de public vor trebui să îndeplinească aceste norme cu doi ani mai devreme, adică de la finalul lui 2018. Şi clădirile vechi vor trebui să respecte aceste norme în caz de renovare majoră.

În prezent, 40% din energia consumată în UE provine din sectorul construcţiilor, care generează 36% din emisiile de CO2. UE şi-a propus, în cadrul planului său amplu de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră să revizuiască directiva europeană din 2002 privind performanţa energetică a clădirilor.

Directiva revizuită vizează toate clădirile rezidenţiale, precum şi cele frecventate de public, cu o suprafaţă mai mare de 500 metri pătraţi. Ea întăreşte, de asemenea, exigenţele privind certificatele de performanţă energetică, care trebuie să fie vizibile în cazul clădirilor publice şi să fie predate în timpul vânzării ori închirierii unui bun la persoane fizice.

Certificatele vor trebui să cuprindă recomandări pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice a unei case. După materialele şi tehnicile folosite, anumite clădiri vor trebuie să nu consume decât 3-5 litri de combustibil pe metru pătrat pe an, în timp ce construcţiile actuale consumă în medie circa 25 litri pe metru pătrat.

Măsura implică recurgerea la energii regenerabile, inclusiv la cele produse direct, se mai arată în acord. Ca urmare, fiecare stat membru va trebui să traducă foarte exact ce înseamnă construcţia de clădiri performante, deoarece pentru CE ar fi foarte dificil să fixeze norme care să fie comune Finlandei şi Portugaliei, cu regimuri termice diferite.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed