x


 • EUR
  4.5975
  USD
  3.8945
 • 11° C
  Vremea
  Bucuresti
  Vant

  6 km/h
  Umiditate

  89%
  Presiune

  34033 hPa
string(8) "sanatate"

Colegiul Medicilor pune botniţă doctorilor dispuşi să sesizeze nereguli

Abuzurile medicilor precum cele care ar fi fost comise de chirurgul Gheorghe Burnei vor fi şi mai bine ascunse, după ce Colegiul Medicilor din România a decis să le pună oficial „botniţă” doctorilor care ar vrea să sesizeze autorităţile cu privire la astfel de cazuri. Mai exact, în urmă cu puţin timp, Colegiul a decis modificarea Codului deontologic.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 16.12.2016, 6:08 | Actualizat: 16.12.2016, 6:08

Printre altele acesta prevede că medicul se va feri să-şi denigreze colegii, scrie adevarul.ro.

 

„De-a lungul întregii sale activităţi, medicul îşi va respecta confraţii, ferindu-se şi abţinându-se să îi denigreze”, arată Codul deontologic. Concret, „medicul care ia cunoştinţă despre fapte care, în opinia lui, ar putea constitui erori profesionale, va informa prin scrisoare medicul autor al faptei. Dacă eroarea nu este corectată ori apreciază că nu s-au întreprins toate măsurile adecvate situaţiei, medicul va sesiza în mod cât mai detaliat organismele corpului profesional şi, cu excepţia situaţiilor prevăzute de lege, nu va face publice datele”, prevede articolul 38 din Codul deontologic. Amendamentul a stârnit numeroase nemulţumiri în interiorul breslei, care consideră că mizeria va fi ascunsă sub preş şi mai bine de acum înainte.

 

Panţiş: „Medicii nu s-au acuzat între ei în Bihor”

 

Doctorul Carmen Panţiş, preşedintele Colegiului Medicilor Bihor, susţine că o astfel de îngrădire va avea efecte negative asupra medicilor, asupra pacienţilor, dar şi asupra actului medical. Asta pentru că de la 1 ianuarie, dacă un doctor va dori să facă o sesizare de malpraxis, va fi nevoit să îi scrie prima oară colegului pe care îl acuză de greşeli pentru a-i cere să-şi schimbe conduita.

 

Doar în lipsa unui răspuns din partea celui acuzat se va putea face o notificare la Colegiul Medicilor. „Eu, personal, n-am votat pentru aşa ceva. Din 180 de persoane prezente la Adunarea Generală, 40 – 50 votau împotriva unui asemenea amendament, iar 120 votau „pentru”.

 

Votul s-a tot reluat, până când a trecut acest amendament care nu este benefic nici pentru medic, nici pentru pacient şi nici pentru societatea medicală. Cred, totuşi, că dacă cineva este hotărât să sesizeze vreo neregulă va trece prin hăţişul birocratic”, a arătat medicul Carmen Panţiş, care a precizat că până acum nu a avut de soluţionat la nivelul judeţului Bihor cazuri de medici care să se fi denunţat între ei pentru malpraxis.

 

La rândul lui, profesorul Tudor Udriştoiu, preşedintele Colegiului Medicilor Dolj, arată că un prim efect al noului Cod deontologic al medicilor va fi acutizarea războiului dintre medici..

 

 

„E un fel de a băga zâzanie între medici. Dacă el nu-mi răspunde mă duc la Colegiu şi asta ar putea suna a defăimare. Iar prin acelaşi Cod ni se interzice să ne defăimăm colegii. Eun non-sens acest amendament”, a explicat profesorul Udriştoiu.