COMENTARIU: Denumire oficială – Republica USL

  Noul Legislativ nu va fi mai bun decât precedentul, din punctul de vedere al valorilor individuale pe care le va reuni. Va aduce pe ici-pe colo ceva prezenţe exotice, dar nu un plus de competenţă. Din punctul de vedere al coloritului politic, situaţia se prezintă limpede, taberele fiind: USL şi restul lumii. De fapt, USL şi UDMR versus restul, pentru că formaţiunea maghiarilor are neatins pragmatismul care o face să sară sprinten în barca oricărei puteri, dacă este primită. Din punctul de vedere al funcţionării mecanismului legislativ, nemaifiind vorba de echilibru, ci de dominarea netă a unei alianţe politice, este de aşteptat ca Legislativul să funcţioneze lin şi să răspundă fără surprize la comenzile politice.

 

Însă nu cum va fi şi cum va funcţiona Parlamentul este grija noii „stăpâniri” a momentului şi a următorilor patru ani şi nici măcar „facerea” guvernului, ci desemnarea premierului. Însufleţiti de fericirea victoriei, altfel uşor de anticipat, liderii USL, în special Crin Antonescu, continuă să se lupte declarativ cu „regimul” Băsescu. Doar că „regimul” a decedat şi doar Traian Băsescu mai „trăieşte”. Dar, dacă „va ridica sabia, de sabie va muri” şi Băsescu, în numele „păcii”, bineînţeles, cum a decretat Victor Ponta.

 

Până să ridice sabia premierul actual (viitor?), realitatea este că prezidentul Băsescu îl are în vârful stiloului pe Victor Ponta. Din această realitate se conturează două căi. Fie preşedintele îl desemnează prim-ministru tot pe Victor Ponta, parcurgând rapid procedura, acesta îşi formează la fel de repede echipa ministerială, Parlamentul o aprobă fulger-expres şi sfârşitul anului ne găseşte cu un guvern bine instalat. Fie preşedintele, mânat de niscaiva „fandoseli”, îl mai lasă pe Victor Ponta să fiarbă la foc mic şi îl va desemna, nu fără a-i trage un perdaf public. Mai există şi o a treia cale, destul de fantezistă altfel: preşedintele desemnează premier pe domnul „Altcineva”. Şi este fantezist, pentru că preşedintele a prezentat un portret ideal de şef de guvern, or în fapt nu se operează cu modele ideale.

 

Bineînţeles că, odată depăşit momentul scrutinului, toţi îşi vor dori pacea şi stabilitatea anunţate de Victor Ponta. Doar că acestea nu se obţin nici cu japca, nici cu sabia. În Republica USL, care a ieşit din urne, liderii USL ar trebui să fie conştienţi că vor duce povara unor mari aşteptări din partea celor care le-au dat votul. Şi a celor care nu li l-au dat. Şi că, în absenţa unei acţiuni rapide a noului Guvern, insuccesele le-ar putea deconta într-un fel cam usturător, pe care nu au cum să îl prevadă în euforia de acum. Drept pentru care, euforia ar trebui să fie scurtă.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed