Comisia Europeană trimite în România un grup de experți pentru a ajuta la dezvoltarea infrastructurii

0
3
Comisia Europeană trimite în România un grup de experți pentru a ajuta la dezvoltarea infrastructurii

Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, a anunțat la Digi24 că un grup de experți va fi trimis la București pentru a ajuta Guvernul cu privire la realizarea proiectelor de transporturi cu finanțare europeană, în special cele feroviare.

 

 

 

Percheziții DNA la Apele Române în dosarul angajărilor politice. ”Animalul politic”, vizat

 

 

„Prim-ministrul a acceptat propunerea noastră de a pune la dispoziția României un grup de experți ai Comisiei Europene care să ne ajute ca proiectele de infrastructură – de la faza de idee, design, până la darea în folosință – să fie sprijinită de experți, astfel încât să putem împreună să sporim capacitatea administrativă a României. E o veche problemă, istorică, pentru că România a avut acces la multe fonduri europene, dar n-am reușit din varii motive să atragem aceste fonduri sau dacă le-am atras să la utilizăm”, a declarat Adina Vălean.

 

 

 

Lider AUR, arestat pentru proxenetism 

 

 

 

Ea a menționat că nu este prima oară când acest lucru se întâmplă, precedentul fiind în Polonia, în urmă cu opt ani, când grupul de experți a ajutat Varșovia să-și extindă infrastructura feroviară până la 1.600 de kilometri de cale ferată.

„A fost din primul moment absolut încântat de propunere”, a spus comisarul european cu privire la reacția premierului Florin Cîțu, aflat în prima vizită externă a mandatului său, la Bruxelles.

„Avem grupul de lucru gata pregătit. Săptămâna viitoare, dacă dorește, dacă avem partea română angajată, putem începe deja”, a menționat Adina Vălean, precizând că Executivul român întocmește planul: „E absolut gratuit. (…) Noi vrem doar să intervenim pentru a sprijini ca să capete forma potrivită, iar în derulare să sprijinim capacitatea administrativă a lor”.

Ea a precizat că este vizată infrastructura feroviară, dar și că autostrăzile sunt „sustenabile, dar că trebuie văzut în contextul unui sistem de transporturi”: „Vor fi în special proiecte de cale ferată și căi navigabile și vrem ca acest task force să continue să acorde această asistență și pentru celelalte proiecte de infrastructură care au altă sursă de finanțare decât plan de redresare și reziliență”.