Compania germană Techem s-ar putea extinde în România printr-o nouă achiziţie

0

Techem se poate extinde fie printr-o creştere organică, fie prin achiziţii. Aceasta este o afacere pe care dacă vrei să o faci profesional îţi trebuie cât mai mulţi clienţi”, a declarat Lubiniecki la Eschborn, într-o întâlnire cu presa.

El a precizat că Techem a iniţiat în acest sens discuţii cu mai multe firme, dar nu a oferit detalii.

Techem asigură servicii de contorizare şi repartizare a costurilor cu utilităţile, cele din sectorul de energie termică având ponderea cea mai importantă în afacerile consolidate.

Compania a preluat în 2006 firma românească de profil Servito, printr-o tranzacţie de 3,6 milioane de euro, aceasta fuzionând ulterior prin aborbţie cu Techem Energy Services SRL.

Techem Energy Services asigură repartizarea costurilor de încălzire la peste 195.000 de apartamente din Bucureşti şi alte 24 de oraşe, cu mai mult 725.000 de dispozitive de măsurare.

Firma are 80 de angajaţi şi peste 5.500 de clienţi asociaţii de proprietari.

Lubiniecki a afirmat ca grupul urmăreşte diversificarea operaţiunilor şi pe segmentele de contorizare a consumului de apă sau al sistemelor de răcire.

Printre problemele cu care se confruntă Techem în România se numără lacunele legislative şi lipsa administraţiilor profesioniste de clădiri.

În Europa de Vest şi chiar în cea de Est a început să se dezvolte în ultima perioadă o nouă profesie, cea a administratorilor specializaţi”, a afirmat el.

Potrivit reprezentanţilor companiei, România ar trebui să adopte unele modele existente la nivel european care au dat rezultate, precum cel din Ungaria, în care statul subvenţionează montarea echipamentelor, sau cel al Bulgariei, unde legislaţia prevede obligativitatea montării de repartitoare şi robineţi termostatici, iar termenele au fost respectate.

În România, legislaţia prevedea obligativitatea montării repartitoarelor până la 31 iulie 2007, termen prelungit pentru 30 septembrie 2009, fără impunerea de penalităţi în cazul nerespectării acestuia. După expirarea ultimului termen, autorităţile nu au promovat nicio o altă initiaţivă legislativă care să reglementeze această situaţie, conform Techem.

„Am impresia că subiectul ăsta a dispărut de pe agenda publică. Cred ca România ar trebui să opteze pentru una din variantele existente în alte state, iar eu personal cred că cea mai bună ar fi cea care presupune acordarea de subvenţii”, a subliniat Lubiniecki.

Afacerile firmei au crescut anul trecut de la 7,8 milioane de lei la 9,7 milioane lei, iar pierderile s-au redus de la 13,9 milioane de lei la 8 milioane lei, valoarea indicatorilor pentru 2009 fiind una estimativă, a declarat directorul general al Techem Energy Services SRL, Petco Uzunov.

El a precizat ca pierderile au fost influenţate de factori precum returnarea de echipamente din partea unor parteneri, a realizării de provizioane, a diferenţelor de curs valutar şi unor datorii către compania-mamă.

Potrivit sursei citate, firma nu va înregistra profit conform standardelor româneşti în următorii ani, până la stingerea datoriilor către grup, una din variantele posibile pentru scurtarea acestui termen fiind constituirea acestora ca şi capital social.

Directorul general al subsidiarei din România suştine, pe baza unor date furnizate de RADET, ca în cazul în care proprietarii ar opta pentru instalarea de repartitoare de costuri de încălzire consumul de energie termică din Bucureşti ar putea scădea cu 30-35%.

„La nivel european, consumul a scăzut cu 15-20% prin instalarea de sisteme de măsurare, în condiţiile în care acolo se făceau deja economii înainte de montarea acestora, prin existenţa robineţilor termostatici”, a declarat Uzunov.

El a adăugat ca în România gradul de economisire este mai ridicat întrucât în prezent se instalează atât robineţii termostatici, cât şi repartitoarele, acestea generând beneficii cumulate.

Preţurile pentru achiziţia unui sistem variază între 70 de lei pentru un pachet format din repartitor clasic, cu citire optică, şi robinet termostatic, până la 140 de lei pentru pachetul alcătuit din repartitor cu transmisie de date prin unde radio. Echipamentele sunt importate din Germania şi sunt produse de companii partenere ale grupului.

Preţul serviciului de repartizare nu depinde de consumul de caldură şi înregistrează o medie, la nivel naţional, de 2,4 lei, lunar, pentru fiecare repartitor instalat. Serviciul cuprinde mai multe etape, începând cu citirea lunară a repartitoarelor, şi se încheie prin transmiterea la consumatorul final a notei de calcul de consum individual.

Conform datelor furnizate de reprezentanţii Techem, piaţa din România, care totalizează 1,47 milioane de apartamente, este echipată în prezent în proportie de 46%, fiind printre ţările cu cea mai mare posibilitate de creştere din Europa de Est în următorii ani.

Segmentul de piaţă neacoperit din România se ridică la 795.000 de apartamente, însumând 2,9 milioane de echipamente, evaluate la peste 300 milioane de lei, conform datelor Techem.

Comparativ, state cu grad ridicat de echipare sunt Bulgaria (96%), Cehia (77%) şi Slovacia (76%), la polul opus situându-se ţări precum Ungaria (27%), unde contorizarea a început de foarte puţin timp, şi Serbia (2%).

Techem Energy Services are o cotă de 29%, fiind al doilea jucător pe piaţa din Romania, din punctul de vedere al numărului echipamentelor montate.

Uzunov a afirmat că programul naţional de reabilitare termică, ce urmăreşte eficientizarea energetică a locuinţelor, ar fi trebuit să includă şi montarea şi instalarea de robineţi termostatici şi repartitoare de costuri de căldură.

În lipsa acestora, „reglarea temperaturii se poate face doar deschizând fereastra”, a spus reprezentantul Techem.

Grupul Techem este prezent în peste 20 de state din Europa, precum şi în India, Dubai sau Brazilia, şi a înregistrat anul trecut afaceri de 652 milioane de euro.