Concluziile participării României la cel mai faimos turneu de hochei U13 din lume! Interviuri cu trei dintre membrii Team Romania Wolves

Emisiunea ”Ora Românească”, realizată de Adrian Ardelean, și care poate fi urmărită online pe CFMB Radio Montreal, a alocat aproape 30 de minute de interviuri cu trei dintre membrii Team Romania Wolves, echipa de hochei U13 care a participat la cel mai faimos turneu pentru copii din lume, Québec International Pee Wee Hockey Tournament

Micii Lupi au participat pentru a patra oară la turneul care a ajuns la a 63-a ediție.

Despre experiența unică au vorbit antrenorul Laszlo Kovacs, team managerul Dan Grigorescu și unul dintre sportivi, Matei Freciu.

https://www.facebook.com/100000285708693/videos/3507733546112337/

Adrian Ardelean, realizator ”Ora Românească”: Echipa României a făcut și în acest an o figură foarte bună, foarte reușită. Chiar dacă nu s-a calificat în fazele superioare ale competiției, a jucat multe meciuri de pregătire în care a repurtat victorii la echipe din SUA, Canada, Austria. Atenție, Austria, finalista, a fost învisă într-un meci de pregătire de Team România Wolves, scor 3-1.

La întoarcerea din Quebec, la Montreal, pentru a lua avionul de întoarcere, delegația României a luat masa la un restaurant românesc, datorită unor oameni inimoși din comunitate, care s-au transformat ad-hoc în sponsori, și anume echipa Teo și Luminița de la agenția Teo Travel, Gyula Karandzic și Mihai Roman, gazda de la Roman Cuisine.

Concluziile antrenorului Laszlo Kovacs

Adrian Ardelean: Care ar fi concluziile și câștigurile pentru mici hocheiști români?

Laszlo Kovacs: Suntem în drum spre casă, puțini triști că s-a terminat aventura asta frumoasă. Am început turneul cu un rezultat foarte bun după care am căzut cu echipa Ucrainei, care a fost puternic susținută de 11-12 mii de spectatori, și care au pus puțin amprenta asupra jocului echipei. Dar în general sunt foarte mulțumiți de ei. Am făcut față cu brio. Apărarea ne-a funcționat foarte bine în turneul acesta. Beneficiile sunt foarte multe, nici nu știu de unde să încep. Pot să încep cu rezultatele foarte bune din jocurile amicale cu echipe titrate ca Las Vegas, cu Boston (Bruins, n.r.) cu Oilers (Edmonton Oilers, n.r.), cu Team Austria, care joacă finala. Am jucat cu Team Austria un meci de pregătire în care am câștigat cu 3-1. Copii aceștia au depășit așteptările mele și sunt foarte mulțumit de atitudinea lor. Mă bucur pentru ei. S-au simțit foarte bine. Când am avut o ședință, după ultimul meci, unii chiar au plâns de tristețe pentru că și-au dat seama că Pee Wee-ul există doar o singură dată în viața lor, pentru că este dedicat doar pentru copii de 13 ani și nu mai există varianta pentru ei de a veni pentru a doua oară.

La beneficii pot să spun și despre programul foarte încărcat și diferit asigurat de organizatori unde copii s-au simțit foarte bine și ne întoarcem cu o experiență foarte frumoasă în România.

Adrian Ardelean: Și practic un beneficiu a fost că au respirat aerul de top al hocheiului de la o vârstă fragedă, care îi poate ajuta în cariera lor viitoare.

Laszlo Kovacs: Da! Chiar am avut discuții individuale cu ei și mi-au promis că, ajungând în țară, o să muncească și mai mult. Au văzut un stil diferit, inclusiv stilul nord american, cu patinajul, cu forța jucătorilor de aici, cu atitudinea pozitivă a jucătorilor. Au observat la ei că sunt fericiți pentru ceea ce fac. Mi-au promis că vor duce spiritul ăsta acasă, indiferent unde joacă, la Brașov, la București, la Ciuc. Eu sunt sigur că au multe de povestit și colegilor care sunt acasă și viitorilor hocheiști care vor face deplasarea în Canada, anul viitor.

Adrian Ardelean: Există vreun jucător din actualul lot care poate veni și anul viitor, sau toți trec de limita vârstei de 13 ani?

Laszlo Kovacs: Am un singur jucător, născut în 2011, care va participa și anul viitor.

Adrian Ardelean: Veți veni și anul viitor? Ați fost invitați?

Laszlo Kovacs: Da, am fost invitați. Chiar după prima zi am vorbit cu organizatorul și deja ei consideră că participarea echipei României este una normală la acest turneu. E ceva obișnuit. Ei nici nu pot să-și închipuie că o să lipsim. Deja când ne întoarcem acasă începem organizarea pentru turenul de anul viitor.

Adrian Ardelean: Și căutarea banilor pentru deplasare…

Laszlo Kovacs: Și căutarea banilor necesari pentru deplasare, care este lucrul cel mai greu și în același timp cel mai important în condițiile acestea de după COVID. Eu cred că totuși vom găsi sponsori, așa cum am găsit în anii precedenți, și o să venim și anul viitor.

Adrian Ardelean: După 2019, când ați fost în grupa B, din 2020 ați urcat în grupa A, în AA. Veți rămâne și anul viitor în AA?

Laszlo Kovacs: Da, vom rămâne și anul viitor în AA. Eu consider că e mai bine să jucăm aici, în AA, chiar dacă avem șanse mai mici să jucăm o semifinală sau o finală, dar în meciurile amicale suntem programați cu echipe bune și foarte titrate de la care copiii au de câștigat decât să jucăm în grupa B, cu echipe mai slăbuțe.

Adrian Ardelean: Ați avut spectatori români?

Laszlo Kovacs: Da, am avut spectatori români, mai ales cu Ucraina. Dar la fiecare meci am văzut câte un steag român și suporteri români.

Adrian Ardelean: Și cum vă simțiți la Roman Cuisine, pentru a doua, a treia oară?

Laszlo Kovacs: Eu sunt pentru a doua oară. Anul trecut, când a fost organizat turneul în mai, din cauza programului nu am putut să venim aici la pensiunea asta minunată unde n-am simțit în 2019 foarte, foarte bine. Mulțumim organizatorilor, mulțumim suporterilor. Dânșii au fost și la meciurile din Quebec. Acum vorbim cu copii, cu proprietarii, bem un suc, bem o bere, și ne simțim bine cu câteva ore înainte de a decola spre România.

Adrian Ardelean: Drum bun și sper să ne revedem la Pee Wee 2024.

Laszlo Kovacs: Mulțumim, și sper să ne revedem cu bine. Sănătate.

Dan Grigorescu, dublă calitate: team manager și părinte

Adrian Ardelean: Stăm de vorbă cu Dan Grigorescu, în dublă calitate. Este managerul echipei Lupilor Români, este și părintele unuia dintre copii. Vă rog să îmi spuneți cum s-a văzut turneul de către părintele unuia dintre copii și de către managerul echipei.

Dan Grigorescu: Este impresionantă organizarea acestui turneu. Nu a fost niciun fel de problemă din acest punct de vedere, totul a mers „ceas”, inclusiv din punct de vedere al modului de transbordare al echipamentului sportiv, al orelor de disputare a meciurilor, ș.a.m.d. Pentru noi a fost o mare surpriză, ținând cont de numărul imens de echipe, organizarea dovedindu-se extraordinară, ceea ce este explicabil pentru că vorbim de a 63-a ediție a acestui prestigios turneu.

Adrian Ardelean: Experiența organizatorilor și-a spus cuvântul.

Dan Grigorescu: Evident. Prea multe lucruri nu s-au schimbat de-a lungul timpului, în afară de, probabil, numărul de echipe, care a fost din ce în ce mai mare an de an, cu siguranță datorită faptului că există un interes major din partea cluburilor de a-și arăta valoarea sportivă. Pe de altă parte, larga participare internațională este explicabilă și datorită deschiderii formidabile pe care organizatorii o au față de acest fenomen.

Adrian Ardelean: Dvs. ați fost și în anii trecuți?

Dan Grigorescu: Nu, deși am participat și anul trecut la organizarea participării echipei anterioare, în 2022 nu am făcut deplasarea datorită faptului că pandemia era în plină evoluție, iar eu am fost blocat în țară în cadrul eforturilor de gestionare a acestui fenomen. Însă nu îmi pare rău. Se pare că ceea ce am găsit aici anul acesta a fost superior față de ceea ce au beneficiat părinții și chiar copiii din echipa de anul trecut.

Adrian Ardelean: Din ce mi-ați spus până acum cred că a vorbit managerul echipei. Acum spuneți-mi ca părinte al unuia dintre copii. Cum ați simțit ca tată ce face băiatul dvs. pe teren și ce face echipa, în general?

Dan Grigorescu: Discutând doar despre copii, am remarcat extraordinara implicare a acestora, extraordinara seriozitate cu care au abordat fiecare meci, indiferent că era unul de calificare sau unul de pregătire, cu caracter amical. Emoțiile, dar și eforturile lor, au fost pe măsură. Copiii au abordat cu extrem de multă seriozitate orice fel de meci. Nu îmi rămâne decât să observ că ei s-au maturizat foarte mult în această perioadă.

Adrian Ardelean: Într-o săptămână…

Dan Grigorescu: Da, într-o săptămână. Fiecare meci i-a făcut să înțeleagă ce înseamnă cu adevărat hocheiul, care este distanța care îi separă de marea performanță pe care ei și-o doresc. Probabil acest lucru nu o să-i facă să-și încheie „cariera” de hocheiști prea repede în viitor, ci, dimpotrivă, le va crea noi ambiții și o nouă raportare la modul de antrenament și la realitatea că trebuie să dea tot mai multă energie în timpul anului pentru a participa cu rezultate notabile la turneele de la finalul fiecărui sezon în parte.

Adrian Ardelean: Cum spune și domnul antrenor, cei care au fost aici în 2019, și care acum au 16-17 ani, joacă în Cehia, în Austria, în Finlanda. Cariera lor a prins aripi după prezența lor aici. Deci, stimulent există.

Dan Grigorescu: Există ambițiile unora dintre copii care deja sunt setați că vor deveni hocheiști și acesta este un lucru foarte bun. În momentul în care ai un țel, evident că îl poți urmări. Unii copii probabil vor rămâne doar cu această experiență și se vor opri din drumul spre înalta performanță. Alții, dacă înainte de turneu credeau așa, după experiența din acest turneu, cred că vor fi atrași de această carieră pe măsură ce vor evolua în etapele superioare de vârstă. Așa încât, se pare că și viitorul sportiv și hocheistic al României își va găsi aici, la Quebec, rădăcinile de dezvoltare, tocmai în urma constatării de către copii a faptului că hocheiul poate să devină dintr-un joc, un sport care este accesibil la nivel înalt și acelora dintr-o țară fără o tradiție atât de impresionantă precum Canada.

Adrian Ardelean: Probabil copilul dvs. nu va mai fi prezent anul viitor pentru că va depăși limita de vârstă. Dvs. veți mai veni ca manager al echipei?

Dan Grigorescu: Să știți că și pentru noi, ca adulți, e foarte dificil să ne extragem două săptămâni de la activitățile cotidiene… Dacă va fi nevoie și dacă se va considera util, așa cum organizatorii prin experiența pe care o au fac ca lucrurile să se deruleze corect și fără greșeală, evident că ar fi o idee ca echipa de organizare românească să își repete prezența aici, nu neapărat în scop personal, cât mai ales în scop colectiv, acela de a gestiona foarte corect și eficient și timpul, și toate energiile și emoțiile viitoarei echipe.

Adrian Ardelean: Felicitări dvs., ca manager al echipei, felicitări echipei, felicitări antrenorului pentru performanța și performanțele din acești ultimi ani și succes pe mai departe hocheiului românesc juvenil sau matur.

Dan Grigorescu: Și eu vă mulțumesc foarte mult pentru aprecieri. Închei prin a spune că, în esență, ceea ce eu cred că reprezintă un alt avantaj al evoluției noastre aici, în Canada, este faptul că în țară s-au creat emoții și energii pozitive. Echipa va fi întâmpinată la Patinoarul Olimpic din Brașov la unul dintre meciurile echipei de seniori Corona, club de unde provin majoritatea acestor jucători juniori. Echipa va fi prezentată în fața unui public care în momentul de față a făcut sold-out la un meci important jucat în play-off (cu Miercurea Ciuc, în Erste Liga, n.r.). În ultimă instanță, sunt convins că, mai mult decât bucuria jucătorilor de a le fi recunoscute munca și valoarea, această prezentare va genera noi energii, noi emoții, și pentru generațiile viitoare. Ceea ce este un lucru deosebit.

Matei Freciu: A fost o experiență foarte frumoasă

Adrian Ardelean: Stăm de vorbă cu Matei Freciu, și după vorbele antrenorului unul dintre cei mai buni jucători în acest turneu. Felicitări, Matei. Spune-mi cum a fost pentru tine să joci în Canada, țara mamă a hocheiului, și să joci cu echipe foarte puternice?

Matei Freciu: A fost o experiență foarte frumoasă! Și cu toți fanii care se uitau la tine, să te încurajeze și să te vadă că dai un gol, a fost o experiență foarte frumoasă.

Adrian Ardelean: Crezi că te va ajuta în cariera ta? Vrei să faci o carieră în hochei?

Matei Freciu: Da, aș vrea foarte mult. Și muncesc foarte mult ca să ajung un jucător foarte bun.

Adrian Ardelean: Și crezi că prezența la acest turneu poate să te ajute, să fie un stimulent pentru tine?

Matei Freciu: Eu cred că poate să mă ajute pentru că alți antrenori pot să se uite și să spună: ”A, uite-l pe jucătorul acela, putem să-l luăm la noi în echipă”.

Adrian Ardelean: Ești unul dintre performerii echipei…

Matei Freciu: Da, putem să spunem și așa. Dar și coechipierii mei sunt foarte buni. Fără suportul lor nu cred că aș putea să joc așa de bine.

Adrian Ardelean: Eu își mulțumesc, te felicit încă o dată și îți transmit felicitările de la ”Ora românească” radio tuturor colegilor tăi de echipă. Din păcate nu pot să îți spun că te mai aștept și anul viitor pentru că vei depăși 13 ani dar echipa românească face de fiecare dată o figură bună aici, la turneul Pee Wee de hochei.

Matei Freciu: Mulțumesc foarte mult. Poate ne mai revedem o dată când voi mai veni în Canada.

Echipa micilor Lupi

Din echipa Team Romania Wolves au făcut parte 10 copii de la Brașov, doi de la Cârța, unul de la Triumf București și unul (Matei Freciu) de la HC Ajoie, din prima ligă elvețiană.

Iată echipa noastră:

Echipa a fost antrenată de către Laszlo Kovacs și Rajmond Fullop, iar team managerii fost Dana Pușcașu și Dan Grigorescu.

Cel mai faimos turneu de hochei pentru categoria de vârstă U13

Québec International Pee Wee Hockey Tournament se desfăşoară anual în Canada, fiind o competiţie cu o tradiţie impresionantă , demarată sub denumirea de Championnats Mondiaux de Hockey Pee Wee şi reprezintă un Campionat Mondial al categoriei de vârstă U13.

Acest turneu a ajuns la a 63-a ediţie şi s-a bucurat de participarea a peste 2.300 de copii din categoria de vârstă U13 (anul naşterii 2010 sau mai mici), respectiv peste 120 de echipe din întreaga lume a hocheiului, repartizate în mai multe categorii valorice.

Acest turneu reprezintă o tradiţie şi o recunoaștere în lumea hocheiului. Vedete NHL, precum Wayne Gretzky, Mario Lemieux, Patrick Roy, au participat ca juniori la turneul Pee Wee Quebec.

Team Wolves Romania a participat pentru a patra oară la Quebec International Pee-Wee Hockey Tournament. Micii hohceişti antrenaţi de Laszlo Kovacs au fost campionii grupei Inter B în 2019.

Deplasarea tinerilor lupi în Canada s-a făcut fără sprijinul autorităților, doar cu ajutorul părinților și sponsorilor.

SPONSORI TEAM WOLVES ROMANIA – QUEBEC – PEE WEE TOURNAMENT 2023

SNGN ROMGAZ SA, ROMAQUA GROUP SA, FRANKLIN TEMPLETON, RENOVATIO TRADING, COS 2000 DISTRIBUTION SRL, TISSOT, BRUTARIA GRIVITA, TRANSILVANIA INVESTMENTSS.C.A.D.T. SA, ALTIUS SRL,ALBINI PRASSA SRL, KRON AUTO PARK SRL, IATROS GRUP SRL, FERMIUM BIT SRL, FEJER TOP, LINGEMANN BESCHAFFUNGSSYSTEME SRL, TEMAD CO, BAUER GINDELE INTERNATIONAL, AMRITA COM SRL, HARMOPAN SA, UNIVERSUL COPIILOR, R.D.D. WIN SRL, PRO SOFT SRL, COMPIL SA.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed