Concurenţa pune taxă de protecţie: cauţiune de 30% pentru firmele amendate care merg în instanţă

Consiliul Concurenţei şi-a adaptat legislaţia şi procedurile la noile realităţi economice, pentru a putea acţiona asemănător cu celelalte autorităţi de concurenţă din Statele Membre. În acest fel vom fi mai flexibili şi vom putea interveni cu mai multă celeritate şi eficienţă ori de câte ori este nevoie, astfel încât consumatorii să beneficieze de cele mai bune produse şi servicii pe care le oferă piaţa din România, la preţuri concurenţiale” a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, într-un comunicat referitor la prevederile din viitoarea legislaţie care va modifica Legea Concurenţei.

“Un element de noutate îl constituie introducerea în actul normativ a prevederii conform căreia o decizie a Consiliului Concurenţei poate fi suspendată de Curtea de Apel Bucureşti doar cu condiţia plăţii unei cauţiuni de 30% din amenda stabilită prin decizia atacată. în acest fel, se va urgenta solutionarea proceselor ce au ca obiect contestarea sanctiunilor aplicate de autoritatea de concurenta prin implicarea reală şi efectivă în desfăşurarea procesului a agenţilor economici care au plătit deja cauţiunea” se arată în comunicat.

Contactat de Money.ro, Chiriţoiu a spus că s-a luat această decizie pentru că “avocaţii au tendinţa să lungească procesele”. “Sunt multe cereri de suspendare a amenzilor aprobate. Nu este coret să stăm ani de zile în procese” a spus Chiriţoiu. Cauţiunea se va cere doar în momentul în care firma amendată se adresează instanţei pentru a solicita suspendarea plăţii amenzii, şi doar dacă instanţa e de acord cu suspendarea. În cazul în care, în final, firma va obţine în instanţă câştig de cauză în confruntarea cu organismul de Concurenţă, i se va returna valoarea cauţiunii.

Noua legislaţie în materie de concurenţă îi “premiază” pe agenţii economici care vor recunoşte că au încheiat înţelegeri anticoncurenţiale. “O altă noutate, o reprezintă introducerea în actul normativ a prevederii potrivit căreia recunoaşterea săvârşirii unei fapte anticoncurenţiale de către un agent economic reprezintă circumstanţă atenuantă care va conduce la diminuarea amenzii cu un procent cuprins între 10%- 25% din nivelul de bază” se mai arată în comunicat.

Persoanele fizice care participă cu intenţie frauduloasă şi în mod determinant la organizarea unui cartel pot fi sancţionate şi cu interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate, similară aceleia de care s-a folosit pentru încălcarea legii. Această prevedere vine în completarea celei care permitea pedepsirea persoanelor fizice cu închisoare de la 6 luni la 4 ani sau cu amendă.

A fost simplificată metoda de calcul a taxei pentru autorizarea unei concentrări economice, în sensul că reprezintă 0,04% din cifra de afaceri totală pe teritoriul României, dar nu poate fi mai mare de 100.000 Euro (echivalent lei). Potrivit legislaţiei anterioare, taxa de autorizare reprezenta 0,1% din cifra de afaceri realizată pe piaţa pe care avea loc concentrarea economică. Această modificare vine în sprijinul companiilor, care nu vor mai fi nevoite să îşi calculeze cifra de afaceri doar pe un segment al activităţii lor, separat de cifra de afaceri totală.

Noile reglementări vor intra în vigoare în termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed