Conducerea Parlamentului stabileşte luni calendarul procedurilor de învestire a echipei Croitoru

0

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a anunţat, duminică, la Fălticeni, că va convoca Birourile Permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului pentru a stabili programul audierilor în comisiile de specialitate a miniştrilor propuşi de premierul desemnat Lucian Croitoru. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a vorbit, încă de vineri, despre convocarea, luni, a conducerii Parlamentului, estimând chiar că audierile persoanelor propuse de Lucian Croitoru ar putea avea loc tot în cursul zilei de luni.

Liderii PDL par optimişti în privinţa derulării procedurilor parlamentare. Prim-vicepreşedintele PDL Adriean Videanu a estimat sâmbătă că „procesul va fi unul foarte rapid”: „luni sau cel târziu marţi – audieri, marţi sau cel târziu miercuri – votul în plen”. Videanu le-a sugerat parlamentarilor social-democraţi şi un motiv pentru care ar putea vota echipa Croitoru: programul de guvernare este 90% cel negociat, după alegerile parlamentare din 2008, de PDL cu PSD.

Pe de altă parte, liderii majorităţii îşi susţin în continuare candidatul lor la funcţia de prim-ministru, Klaus Johannis, promiţând că echipa Croitoru nu are cum să treacă de Parlament, mai ales în condiţiile în care Legislativul a adoptat şi o declaraţie politică de susţinere a primarului Sibiului. Preşedintele PSD Mircea Geoană a promis că audierile miniştrilor vor fi „extrem de serioase”, referindu-se în special la „cei care sunt piese de rezistenţă ale angrenajului Băsescu – Boc”. „Vreau să vă asigur că vor fi audieri extrem de serioase şi pentru cei care sunt racolaţi din diverse zone, dar mai ales pentru vechii şi greii de neînlocuit lideri de la PDL. Pe doamna Sulfina Barbu o aşteptăm din nou în Parlament ca să ne întrebăm ce a făcut în anii precedenţi. Eu mă uit în principal la cei care sunt piesele de rezistenţă ale angrenajului Băsescu – Boc”, a spus Geoană.

UDMR a asigurat, prin vocea preşedintelui Uniunii, că parlamentarii formaţiunii vor vota împotriva echipei Croitoru, în timp ce PNL urmează să stabilească dacă participă la vot şi resping echipa Croitoru sau nu iau parte deloc la procedurile parlamentare. Preşedintele PNL Crin Antonescu a declarat vineri că, din punctul său personal de vedere, senatorii şi deputaţii partidului nu ar trebui să fie prezenţi în Parlament la votul din comisiile de specialitate şi plen pentru Cabinetul Croitoru, adăugând însă că o decizie se va lua în forurile de conducere, care sunt convocate luni dimineaţă.

„Punctul meu de vedere personal, pe care-l voi pune în discuţie colegilor – poate argumente mă vor convinge să mi-l schimb – este că parlamentarii noştri nici nu ar trebui să participe în vreun fel la comisii sau în plen ca să discute o temă falsă, câtă vreme există o hotărâre a Parlamentului care şi-a spus foarte clar opinia. Nu-l putem împiedica pe Croitoru să vină în Parlament, dar nu ne poate obliga nimeni să mergem în Parlament să jucăm o farsă a lui Băsescu, cu Croitoru în rol principal”, a argumentat Antonescu. „Vom vota împotrivă, cu siguranţă, şi există varianta chiar să nu fim în Parlament”, a precizat el.

Şedinţa reunită de plen a Parlamentului pentru învestirea Guvernului propus de Lucian Croitoru trebuie să aibă loc, potrivit Regulamentului şedinţelor comune, în cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului, adică până pe 7 noiembrie.

Regulamentul şedinţelor comune spune, la articolul 72, că Birourile permanente stabilesc data şedinţei comune, la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului, luând totodată măsuri pentru convocarea deputaţilor şi senatorilor.

Acelaşi document mai precizează că Birourile permanente ale celor două Camere vor asigura multiplicarea şi difuzarea către deputaţi şi senatori a programului şi listei Guvernului, de îndată ce acestea au fost primite de la candidatul desemnat pentru funcţia de prim-ministru şi că fiecare candidat pentru funcţia de ministru, înscris în lista Guvernului, va fi audiat, în şedinţă comună, de către comisiile permanente ale celor două camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru.

Premierul desemnat a anunţat vineri că a trimis la Parlament programul de guvernare şi lista de miniştri. Lucian Croitoru a anunţat vineri echipa pe care o propune Parlamentului spre învestitură, pe o formulă de 14 ministere alocate unor reprezentanţi PDL şi unor tehnocraţi, din Guvernul demis fiind păstraţi 7 miniştri.

Din echipa lui Croitoru fac parte Bogdan Aurescu la Externe, Mihai Şeitan la Muncă, Familie şi Protecţie Socială, Daniel Funeriu la Educaţie, Vasile Blaga la ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Radu Berceanu la Transporturi şi Comunicaţii, Adriean Videanu la Economie şi Comerţ, Gheorghe Pogea la Finanţe, Cătălin Predoiu la Justiţie, Cristian Vlădescu la Sănătate, Teodor Paleologu la Cultură.

Emeric Florin Şaghi este propunerea pentru MAI, Mihai Stănişoară păstrează portofoliul Apărării, Sulfina Barbu revine la Mediu, Adrian Rădulescu preia Agricultura şi Dezvoltarea Rurală.