Consumatorii din zona euro şi-au redus aşteptările privind inflaţia

BCE a anunțat! Consumatorii din zona euro şi-au redus aşteptările privind inflaţia luna trecută, arată un studiu al Băncii Centrale Europene publicat marţi, într-un moment în care BCE se pregăteşte de reducerea dobânzilor, transmit Bloomberg şi Reuters.

Aşteptările privind inflaţia în următoarele 12 luni s-au atenuat în aprilie la 2,9%, de la 3% în martie, ajungând la cel mai redus nivel din septembrie 2021. În plus, aşteptările privind inflaţia în următori trei ani s-au atenuat în aprilie la 2,4%, de la 2,5% în martie, mult peste ţinta BCE de 2%.

Luna trecută, rata anuală a inflaţiei în zona euro s-a situat la 2,4%, conform datelor Eurostat, iar analiştii se aşteaptă în mai la un nivel de 2,5%.

„Respondenţii mai tineri continuă să raporteze aşteptărilor inflaţioniste mai scăzute decât vârstnicii, deşi există o convergenţă a percepţiilor privind inflaţia în rândul grupelor de vârstă”, se arată în studiul BCE.

Aşteptările privind veniturile au rămas nemodificate, consumatorii fiind mai puţin pesimişti privind creşterea economiei, dar se aşteaptă la un uşor avans al ratei şomajului.

În timp ce majoritatea oficialilor este de acord cu o reducere a dobânzilor luna viitoare, ei sunt reticenţi în a se angaja la o cale dincolo de această dată, pe fondul presiunilor provocate de majorarea salariilor, al tensiunilor din Orientul Mijlociu, care ameninţă să ducă la creşterea preţurilor la energie, şi al întârzierii reducerii dobânzilor în SUA.

BCE schimbă verificarea băncilor, cu un nou șef

Banca Centrală Europeană va reorganiza procesul său bianual de evaluare bancară, pentru a-l face mai puțin greoi, dar și pentru a-și folosi mai bine atribuțiile pentru a penaliza și a forța schimbări, a anunțat Claudia Buch, noul președinte al Consiliului de supraveghere al BCE, transmite Reuters.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed