Corâci, UGIR 1903: Premierul Emil Boc le-a promis patronatelor că analizează scăderea CAS

Corâci şi-a exprimat speranţa ca nivelul contribuţiilor la asigurările sociale să scadă cu două puncte procentuale, după ce acestea au fost majorate în urmă cu doi ani tot cu două puncte procentuale.

 

„Am obţinut promisiunea ca în partea a doua a anului – şi ca efect al creşterii, sperăm noi, a încasărilor pentru contribuţiilor de asigurări sociale datorită noului Contract Colectiv la Nivel Naţional – Guvernul să studieze posibilitatea reducerii CAS pe forţa de muncă, care este unul dintre cele mai mari din Europa. (…) Depinde de încasările la contribuţiile de asigurări sociale (…). Am mărit salariul, dacă în loc de 900.000 de oameni cu salariul minim 600 de lei, vor fi 900.000 de oameni cu salariul minim 700 de lei, deja vor fi mai mulţi bani la CAS, chiar dacă vor mai continua puţin concedierile”, a spus Corâci.

 

El şi-a exprimat speranţa că evoluţiile economice ale României vor permite scăderea contribuţiilor sociale.

 

„La ce ne putem aştepta? Măcar la ce am pierdut acum doi ani, măcar două procente în anul următor. Asta e ce sperăm noi, eu ştiu dacă bugetul va permite? Credem că va permite, dacă într-adevăr Inspecţia Muncii îşi va face datoria, dacă toate contractele de muncă vor respecta Contractul la Nivel Naţional şi contractele de ramură, atunci în mod cert acea cifră din buget cu încasări de CAS cu 5% mai mari decât anul trecut se va realiza, chiar în condiţiile unor noi disponibilizări”, a subliniat liderul patronal.

 

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR), Dan Matei Agathon, a invocat necesitatea unei scăderi cu 4,6% a fiscalităţii muncii.

 

„Vrem ca de anul viitor să declanşăm un alt front privind diminuarea cheltuielilor, pentru că România este, din păcate, pe un loc fruntaş în UE cu privire la costul muncii, cu privire la modul în care este fiscalizată. I-am solicitat premierului o întâlnire separată cu măsuri vizând reducerea fiscalităţii muncii şi creşterea numărului locurilor de muncă, pentru că altfel suntem într-o situaţie inacceptabilă. Noi am iniţiat de acum două luni un set de propuneri vizând scăderea de la 44,6% la 40%, ca primă etapă, a fiscalităţii. Este posibil să se întâmple anul viitor, dacă vom avea creşterea economică mult aşteptată”, a afirmat Agathon, după întrevederea cu premierul Emil Boc.

 

De asemenea, premierul Boc i-ar fi informat pe patroni că a discutat deja cu oficialii Fondului Monetar Internaţional posibilitatea ca viitoarea scrisoare de intenţie privind acordul cu FMI să prevadă scăderea contribuţiilor sociale.

 

„Premierul a spus, în mod informal, deocamdată, că şi în discuţiile cu FMI (…) s-a discutat deja cu Fondul – scăderea fiscalităţii forţei de muncă în România”, a susţinut liderul UGIR 1903.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed