Crește sau nu salariul minim după alegeri? Scandal în coaliția de guvernare

0


Un conflict a izbucnit în coaliția guvernamentală cu privire la creșterea salariului minim începând cu 1 iulie. Liberalii acuză PSD-ul că nu a consultat cu ei înainte de a anunța data și nivelul la care va fi majorat salariul minim la 3.700 de lei brut.

Există două perspective divergente în coaliția PSD-PNL în ceea ce privește salariul minim: fie rămâne neschimbat, fie crește începând cu 1 iulie, iar timpul până la adoptarea unei decizii este extrem de scurt.

PSD a propus public și ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, susține creșterea salariului minim de la 3.300 la 3.700 lei brut. Această majorare nu ar influența semnificativ salariul net.

La salariul brut actual de 3.300 lei, un angajat remunerat cu salariul minim primește aproximativ 2.080 lei net. Dacă salariul brut ar crește la 3.700 lei, salariul net minim ar fi mai mare cu aproximativ 140-150 de lei.

În contrast, PNL propune ca salariul minim să rămână la 3.300 lei pentru moment, deci să nu fie majorat în iulie.

Reprezentanții PNL susțin că au primit feedback negativ din partea mediului de afaceri, un electorat important pentru ei, care consideră că o astfel de creștere a salariului minim ar putea avea consecințe negative.

Conform unor surse, PNL subliniază că această chestiune ar fi trebuit discutată mai detaliat în cadrul coaliției de guvernare, iar PSD ar fi trebuit să nu anunțe unilateral majorarea de la 1 iulie.

Cu doar două luni și jumătate până la implementare, ar fi necesar să se ajungă la o decizie cu privire la nivelul salariului minim, fie că va rămâne la 3.300 lei, fie că va crește la 3.700 lei, însă momentan nu există o concluzie, scrie Antena3 CNN.