Criză politică la Chişinău. Parlamentul se reuneşte în debutul unei noi sesiuni tensionate

0

Biroul permanent al legislativului a decis începerea sesiunii de primăvară-vară, chiar dacă preşedintele parlamentului, Marian Lupu, a propus ca aceasta să fie amânată cu o săptămână.

 

Sesiunea începe în contextul în care miercuri, Partidul Liberal Democrat, al premierului Vlad Filat, a denunţat acordul de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE), coaliţia majoritară de centru dreapta.

 

Marian Lupu a declarat presei că, în urma acestei decizii, AIE practic nu mai există, iar parlamentul a rămas fără majoritate legislativă.

 

În plus, deputaţii ar putea să discute vineri un proiect de lege care prevede excluderea funcţiei de prim-vicepreşedinte al parlamentului, ocupată în prezent de colegul de partid al lui Lupu, Vlad Plahotniuc. Proiectul este susţinut de PLDM şi opoziţia comunistă, iar Marian Lupu a declarat că, dacă cele două partide vor face front comun, formaţiunea sa se va retrage din AIE.

 

Totuşi, cele trei partide din AIE se declară dispuse să poarte discuţii pentru a evita aprofundarea crizei. PLDM a format un grup de lucru care să renegocieze acordul de constituire a Alianţei, iar Lupu, deşi s-a arătat nemulţumit de modul în care formaţiunea a anunţat acest lucru, a declarat că este deschis pentru a examina propunerile. În acelaşi timp, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, doreşte ca preşedintele Nicolae Timofti să se implice în acest scandal şi să-i convoace pe toţi cei trei lideri, în prezenţa ambasadorilor UE şi SUA la Chişinău.

 

Între timp, criza politică ar putea periclita negocierile cu UE privind semnarea Acordului de asociere. Anterior, autorităţile susţineau că acesta va fi semnat la summitul Parteneriatului Estic care se va desfăşura în noiembrie. Miercuri, Lupu a declarat că acesta ar putea doar să fie parafat în acest an. Escaladarea crizei politice şi eventuale alegeri parlamentare anticipate ar putea însă să amâne acest eveniment.