Dosarul de corupţie al lui Nicolescu va fi judecat la Tribunalul Bucureşti

Hotărârea ÎCCJ privind strămutarea a fost comunicată la începutul şedinţei de judecată de procurorul DNA) iar instanţa a dispus scoaterea cauzei de pe rol şi trimiterea dosarului la Tribunalul Bucureşti.

Instanţa supremă a admis strămutarea dosarului pe 30 ianuarie, după ce anterior aprobase suspendarea judecării cauzei la Tribunalul Argeş, la propunerea procurorilor DNA.

 

Potrivit unui comunicat al DNA, Constantin Nicolescu este acuzat de infracţiunile de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea.

 

Nicolescu mai este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură directă cu infracţiunea de luare de mită, fals intelectual în formă continuată.

 

Dosar întocmit pe numele lui Nicolescu vizează reabilitarea podului de la Căteasca,  care face legătura între Autostrada Bucureşti-Piteşti şi DN 7, care ar fi fost avariat de inundații în 2005. Podul, însă, era deja avariat când s-au produs inundațiile, iar Nicolescu și primarul localității Căteasca, Corneliu Oprescu, au semnat cererea de finanțare pe baza unor acte false. Astfel, CJ Argeș a încasat nelegal fonduri nerambursabile de 1,25 milioane de euro. Lucrarea a fost încredințată firmei Zeus SA, care aparține omului de afaceri Grigore Dobre, trimis în judecată în dosarul în care Nicolescu a fost deferit justiţiei în 18 mai 2012 pentru fraudarea unor fonduri PHARE. Mai mult, oferta firmei Zeus era cea mai mare, cu 3,8 milioane de lei mai mare față de o altă firmă care a câștigat în prima fază licitația, dar care a fost declasată ulterior. Procurorii spun lucrurile au mers mai departe şi că, după finalizarea lucrărilor, soluţia tehnică aprobată prin proiect pentru podul de la Căteasca ar fi fost modificată de firma Zeus SA, astfel încât costurile s-au majorat cu aproape cinci milioane de lei. Suma suplimentară a fost achitată de CJ Argeş.

„În cursul anului 2009, Nicolescu Constantin a primit cu titlu de mită de la Dobre Grigore, acţionar majoritar şi administrator al SC ZEUS S.A., un spaţiu comercial situat în municipiul Piteşti, în suprafaţă de peste 300 mp, în valoare de 447.000 lei. Pentru a disimula infracţiunea de corupţie, la data de 23 martie 2009, la Biroul Notarului Public Didea Ionel a fost încheiat un contract fictiv de vânzare-cumpărare”, spun achetatorii.

 

În dosar au mai fost învinuite 11 persoane – cinci dintre ele angajate ale CJ, printre care și soția patronului de la Zeus, Cristina Dobre. Firma Zeus SA apare și în primul dosar în care a fost trimis în judecată Nicolescu pentru fraudarea de fonduri europene alocate prin programul PHARE. Nicolescu este acuzat că a luat fonduri PHARE de aproape 900.000 de euro pentru patru unităţi de învăţământ din Câmpulung, Budeasa și Curtea de Argeș, care ar fi fost afectate de inundațiile din mai și iulie 2005, tot în baza unor acte false. Contractele au fost derulate în intervalul 2006-2008, toate lucrările de reabilitare fiind realizate de o singură firmă, SC Zeus SA, care a încasat integral sumele aferente, atât pentru lucrări executate cât și pentru lucrări neexecutate.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed