Cui foloseşte căderea leului?

În deprecierea leului cu peste 2%, în nici o lună, are cu siguranţă amestec şi apariţia OUG 114. O scrisoare a BNR către Finanţe atrăgea atenţia că în calculul impactului acestei ordonanţe asupra stabilităţii financiare a fost folosită o depreciere a leului de 7,4% faţă de euro, mult superioară cele din prezent, urmată apoi de o apreciere.

 

În lipsa tranzacţiilor pe piaţa interbancară (volumul mediu zilnic al tranzacţiilor a scăzut cu o treime în luna ianuarie faţă de luna decembrie), a panicii instaurate pe pieţele financiare din România şi a aşteptărilor pieţei pentru modificarea OUG 114, moneda naţională a pierdut peste 2% din valoare în nici trei săptămâni din 2019.

 

În scrisoarea trimisă de primviceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, către Ministerul Finanţelor pentru a arăta impactul OUG 114 asupra stabilităţii financiare, reprezentanţii băncii centrale subliniau că, „în cazul cursului de schimb RON/EUR, şocul aplicat (n.a. – într-unul din scenariile prezentate de BNR) este redus, moneda euro fiind presupusă a se aprecia cu 7,4% în primul an, cu o uşoară apreciere ulterioară, deprecierea cumulată fiind de 4,4% la finele anului 2020.”

 

Articolul integral pe ECONOMICA.NET

 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed