Cum alegi asigurarea de locuinta

Cel puţin trei societăţi de asigurare importante din România limitează, în cazul asigurărilor de locuinţă, dreptul legal la succesiune. Mai clar, contractul de asigurare prevede la secţiunea „excluderi” că moştenitorii benficiarului nu pot ridica pretenţii de despăgubire în cazul decesului acestuia. În situaţia asigurării de locuinţă, care acoperă inclusiv riscuri letale cum ar fi cutremurul sau alunecările de teren, o astfel de clauză contractuală este extrem de importantă.

Practic, prevederea inclusă în contractele a trei mari companii de asigurări, spune că în cazul în care semnatarul contractului moare, de exemplu, în timpul unui cutremur care îi distruge integral locuinţa(situaţie destul de probabilă), familia lui nu este îndreptăţită să primească despăgubirea pentru casă.

Această prevedere, spun avocaţii contactaţi de Economica.net, contrazice chiar Codul Civil şi îngrădeşte dreptul legal la moştenire. Poate fi considerată, deci, o clauză abuzivă. Cu toate acestea, spun specialiştii în drept, dacă familia nu contestă respectiva prevedere contractuală ea primează în faţa legii.

Cu alte cuvinte, familia nu va primi despăgubirea decât în urma unui proces. Având la îndemână exemplul notoriu al proceselor dintre bănci şi clienţii lor, ne putem da seama că astfel de acţiuni durează până la doi-trei ani. Singura soluţie la îndemână rămâne aceea de a evita companiile care utilizează asemenea clauze sau de a le convinge să retragă din contract  excluderile respective.

Dacă blocul are crăpături nu iei banii din asigurare

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed