Cum controlează statul exodul medicilor: doar cei mai disperaţi pot pleca!

Tot mai mulţi medici vor să plece în străinătate, pe joburi plătite lunar cu salarii semnificativ mai mari decât în România. Unul dintre actele solicitate de angajator pentru încheierea contractului de muncă cu candidatul român este certificatul de conformitate. Prin acest act, diplomele obţinute de personalul medical în ţară sunt recunoscute în statele Uniunii Europene. Statul român nu poate refuza unui candidat eliberarea certificatului de conformitate, dar poate, în schimb, amâna pe temen nedefinit acordarea lui. În acest timp, medicul ratează oferte de muncă. 

Direcţia de Resurse Umane (RUNOS) din cadrul Ministerului Sănătăţii este responsabilă de gestionarea dosarelor personalului medical care are nevoie de certificatul de conformitate. Cristina Nimereanu, directorul general al Direcţiei Generale pentru Politici Publice de Sănătate şi Resurse Umane, este omul care decide cine trebuie să plece din ţară şi cine rămâne.

Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, a recunoscut că există nişte întârzieri în eliberarea certificatului de conformitate şi susţine că blocarea dosarelor medicilor la RUNOS este explicabilă printr-un volum mare de muncă şi personal redus care se ocupă de toate operaţiunile de HR ale Ministerului, şi nu doar de rezolvarea punctuală a acestei probleme.

“Nu s-a întâmplat ca un medic să ceară ca dosarul să-i fie soluţionat (dacă a trecut termenul legal de 30 de zile lucrătoare) şi să nu fie ajutat”, susţine purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii. Iar dacă medicul are nevoie urgent de eliberarea certificatului şi nu au trecut cele 30 de zile (termenul legal de prelucrare), atunci se urgentează eliberarea certificatului, mai spune oficialul Ministerului Sănătăţii.

Cum decide Ministerul Sănătăţii cine trebuie să plece afară şi cine nu: un sistem de prioritizare a ugenţelor la cerere.

Cu cât arăţi că eşti mai disperat şi că ai nevoie urgent de certificatul de conformitate, cu atât şansele ca actul să îţi fie eliberat sunt mai mari. Cel puţin aşa susţine reprezentantul Ministerului Sănătăţii.

“Dacă dovedeşte că are nevoie urgent de el (n.red. de certificatul de conformitate), se ia în calcul urgenţa”, mai spune Oana Grigore. Totuşi, solicitată să spună ce înţelege Ministerul prin „urgenţă”, ea nu a putut da un răspuns concret.

Cum vede Ministerul rezolvarea problemei: relaţii cu publicul marţea şi joia.

Ministerul Sănătăţii a decis rezolvarea problemei (întârzierea eliberării certificatului de conformitate) prin relaţii cu publicul între 11 şi 14, în zilele de marţi şi de joi. În acest interval de timp personalul medical poate întreba reprezentanţii RUNOS în ce stadiu se află dosarele lor. Medicii spun că după ora 14 nu mai sunt  „consultaţi” de oficialii RUNOS. Cu toate acestea, Oana Grigore susţine că personalul medical poate merge oricând în zilele de marţi şi de joi să discute cu oficialii RUNOS despre certificatelor lor de conformitate. Ministerul Sănătăţii nu are în plan organizarea unui departament separat care să gestioneze exclusiv eliberarea certificatelor de conformitate pentru personalul medical care vrea să plece la muncă afară, pentru că posturile sunt momentan blocate.

Paşii pe care un medic îi parcurge ca să obţină recunoaşterea diplomei în UE.

1. Intră pe pagina de internet a Ministerului Sănătăţii şi alcătuieşte un dosar cu actele listate aici.
2. Aduce dosarul la RUNOS.

Limitele mecanismului.

Lista actelor pe care trebuie să le aduci la RUNOS, postată pe pagina de internet a Ministerului Sănătăţii, este incompletă. De exemplu, dacă te-ai transferat de la un centru universitar la altul, trebuie să aduci adeverinţe de la ambele facultăţi. Acelaşi lucru este valabil şi pentru cei care au studiat la o facultate de stat, dar au susţinut licenţa la o facultate privată. Aceste informaţii nu apar pe site-ul Ministerului Sănătăţii, însă. Personalul medical află de pe pagina de internet a Ministerului doar că trebuie să aducă „o adeverinţă de la facultatea absolvită în care se precizează perioada în care au fost efectuate studiile universitare”. Alte „detalii” nu sunt specificate pe site.
Candidaţii depun dosarul la RUNOS fără să ştie că informaţiile afişate pe site sunt incomplete.
Personalul RUNOS nu informează candidaţii ce documente trebuie depuse la dosar. Mai mult, preia dosarul fără să verifice dacă e complet şi comunică personalului medical că e incomplet abia după ce trece perioada de procesare, de minimum 30 de zile lucrătoare. În acest timp, medicul ratează, în cele mai multe cazuri, oferta angajatorului din străinătate.

RUNOS prelucrează în această perioadă dosare depuse în luna iunie.

Cristina Nimereanu, directorul general al Direcţia Generală pentru Politici Publice de Sănătate şi Resurse Umane, a refuzat să răspundă solicitării MONEY.ro, singurele întrebări formulate de domnia sa referindu-se la prezenţa noastră la Ministerul Sănătăţii: “Cine v-a lăsat aici? Cine v-a dat voie să intraţi aici?”, ne-a întrebat ea.

Traian Băsescu declara pe 4 august, într-un interviu acordat TVR 1, că statul nu poate plăti corect munca medicilor şi că este firesc ca aceştia să plece să muncească în străinătate.
„Să nu mai facem o dramă din faptul că plecăm. Cel mai mare obiectiv al României a fost liberalizarea forţei de muncă, dreptul nostru de a pleca unde ne este mai bine, unde munca ne este corect răsplătită. În momentul de faţă, statul român nu poate să-şi plătească medicii, profesorii, cum ar merita să-i plătească”, a declarat şeful statului.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed