Cum justifică ministrul Agriculturii demiterea șefului APIA: „Incompetența pe care o are domnul Lupu”

0


Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, afirmă că a demis pe Ionuț Lupu din funcția de șef al APIA din cauza incompetenței acestuia, respingând orice legătură cu afacerile familiei Stănescu.

„Decizia de a-l demite pe Ionuț Lupu a fost a mea. Am discutat acest aspect și în cadrul partidului. Motivul principal a fost incompetența domnului Lupu, care a rezultat în blocarea a 400 de milioane de euro destinate plăților subvențiilor fermierilor români”, a explicat ministrul.

Întrebat dacă PNL era conștient de demitere, oficialul a subliniat că funcția de director general al APIA nu este una politică, ci publică.

Barbu susține că Lupu nu a fost presat să facă plăți pentru stuful din Delta Dunării și că era conștient de plângerea depusă de acesta la DNA, în care menționa presiunile.

Întrebat despre demiterea lui Lupu, Nicolae Ciucă a declarat că nu a discutat personal cu acesta, însă a subliniat că aceasta este o problemă internă la nivelul Ministerului Agriculturii.

„Dacă există o anchetă, este binevenită. Adevărul va ieși la iveală”, a adăugat Marcel Ciolacu.

În ceea ce privește demiterea lui Lupu, aceasta a avut loc într-o zi în care Nicolae Ciucă, liderul PNL care îl susținea pe Lupu, era plecat într-o vizită oficială în străinătate, iar nu este clar dacă ministrul Barbu a avut acordul lui Marcel Ciolacu pentru această acțiune.

După apariția informațiilor despre demitere, G4media a relatat că anterior, Ionuț Lupu formulase o plângere la DNA cu privire la presupusele presiuni pentru deblocarea plăților pentru stuful din Delta Dunării, oprite de APIA în urma unei anchete a Parchetului European.

Ancheta procurorilor europeni privește acordarea de subvenții unor companii presupus controlate de familia lui Paul Stănescu, secretarul general al PSD, o figură influentă în partid, care l-a promovat pe actualul ministru al Agriculturii. Mai mult, Lupu ar fi permis procurorilor acces la baza de date a APIA.

Sursele din cadrul „Adevărul“ menționează că DNA-ul are în desfășurare mai multe anchete privind subvențiile de la APIA, inclusiv aspectele legate de afacerile familiei lui Paul Stănescu în acest domeniu.

Conducerea APIA a fost preluată de Cornel Turcescu, un apropiat al lui Adrian Pintea, secretar de stat la Agricultură din grupul lui Paul Stănescu. Pintea a fost directorul general al APIA timp de 7 ani, între septembrie 2016 și august 2023.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.