„Cum m-am angajat pe maşinile Mic.ro”. Povestea băcanilor lui Dinu Patriciu

 

La intesecţia Bulevardului Timişoara cu Strada Braşov, spre Parcul Moghioroş, într-o parcare şi flancată în faţă de un Merţan, staţionează o tarabă ambulantă Mic.ro. Cătălin Cercel, 36 de ani, vânzător şi şofer, într-un cuvânt băcan, aşa cum vrea omul de afaceri Dinu Patricu, a băgat la cuptor câteva croissante.

 

“Proprietarul unui magazin de-aici, din apropiere, a venit, ne-a întrebat ce facem, ne-a cerut actele şi şi-a parcat maşina să ne blocheze”, spune băcanul. Pensionarii dau târcoale maşinii şi se uită miraţi. “Ce vindeţi voi acilea?”. “Sunt foarte mulţi bătrâni care nu au ieşit afară (n.r. în străinătate) şi li se pare ciudat. Ideea asta vine din occident”, mai spune Cercel, întors de trei ani în România, după ce a muncit zece ani în Italia.

 

 

A aflat de un loc de muncă la Mic.ro printr-un prieten care îşi depusese deja CV-ul şi care l-a recomandat angajatorului. “Înainte am lucrat ca şofer de distribuţie la o firmă de ouă. Şi uite aşa am ajuns din şofer, vânzător”, ne povesteşte băcanul, care recunoaşte totuşi că nu e chiar mulţumit de acest loc de muncă, pentru că trebuie să facă şi treabă de vânzător.

 

“Deşi luam ceva mai mulţi bani la cealaltă firmă, am plecat pentru că maşina pe care o conduceam era, cum să spun…trebuia să ţi de uşă ca să poţi să mergi, iar iarna intra zăpadă în ea. Aici am aflat că sunt maşini noi, echipate cu tot ce trebuie, însă la început am crezut că o să facem doar distribuţie. Acum că am intrat în horă, ce să fac, trebuie să joc”, mai spune Cercel, dar speră să găsească ceva mai bun.

 

Cât despre timpul pe care îl petrece singur la tarabă, Cercel spune că nu ai cum să te plictiseşti: ai de pus preţuri, de făcut curăţenie, mai vine din când în când un client, ai de aranjat ziare şi timpul trece repede, iar programul e lejer.

 

“Înăuntru avem încălzitoare, condiţiile sunt de ultimă generaţie, iar maşina e făcută să fie confortabilă. Avem chiar şi internet, putem trimite e-mailuri cu date despre comenzi, iar la casa de marcat e exemplu, dacă vine un client şi vrea să mai cumpere ceva, dar nu s-a decis, şi între timp apare altul care vrea rapid un pachet de ţigări, eu pun comanda în aşteptare şi pot să servesc aşa clientul fără să aştepte”, povestește entuziasmat Cătălin Cercel.

 

„Avem cel puţin 60 de clienţi zilnic şi se cumpără în general cafea, suc şi ţigări. Vegeta, nu prea.”

Paul V. este şi el băcanul lui Patriciu şi s-a angajat pentru bonurile de masă.

 

“Am depus un CV-pe un site şi m-au sunat să mă cheme la interviu. Inainte am lucrat la o firmă de dsitribuţie de produse farmaceutice şi câştigam 1.200 de lei. Aici, am acelaşi salar, dar am şi bonuri de masă de 200 de lei, adică oricum, ceva mai bine pe vremea asta. Acolo lucram de dimineaţa până noaptea, dar aici, am program de opt ore şi lucrez în ture. Deocamdată e bine, dar eu tot timpul îmi caut de lucru”, spune băcanul.

 

 

Dar cel mai cuprins de ideea de băcan, pe care Dinu Patriciu vrea să o promoveze prin magazinele Mic.ro, fixe și mobile este Marius Bokor, 35 de ani, care îşi vede de treabă cu meticulozitate în maşina din intersecţia de la Moghioroş, la staţia tramvaiului 41. Acum două săptămâni, mașina a fost amplasată în cealaltă parte a parcului şi spune cu mândrie că unii clienţii l-au căutat. Bokor a lucrat înainte șase ani ca reprezentant vânzări mezeluri. Cum prin fabrică circula zvonul unei concedieri masive, Bokor nu a așteptat să fie dat afară și a plecat de bună voie.

„Dacă iau ziarul cu tichetul, îmi dați banane în loc de cartofi?” întreabă cu aplomb o bătrână. Cu părere de rău, băcanul de pe mașină îi spune că nu.

 

„Acum o lună și jumătate am depus CV-ul și m-au chemat. Cred că a contat și faptul că am experiență în domeniu. Mie asta-mi place și vin cu drag. Soția lucrază tot la un Mic.ro, casieră (n.r. magazinul fix). Nouă ne place și e bine să ai un loc de muncă unde să nu fi jignit”, povestește Marius Bokor. Între timp, o trecătoare întreabă curioasă dacă  mașina va fi și maine în același loc, iar doi moșnegi se sfătuiesc câte doze de bere să cumpere, ca totul să pară a fi un pachet. Bokor spune că se vând bine lactatele, tigările, răcoritoarele, dar și ziarele, mai ales acelea ce conțin cuponul de reducere la magazinele Mic.ro.

 

După ce băcanii au fost acceptați au avut de urmat și cursuri despre ce înseamnă conceptul de Mic.ro, despre programul cu ajutorul căruia se fac comenzi și se încasează banii, cum se face o recepție, în total, 360 de ore.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed