Cum ne-au cucerit nemții și italienii. Urmează ungurii

Locul secund în clasament este ocupat de Italia, din care România importă bunuri (în valoare de 6,9 mld. euro), în special turbine şi motoare, echipamente electrice şi materiale plastice.

 

De asemenea, Ungaria este pe locul 3 în topul statelor din care România importă cel mai mult (în cuantum de 5 mld. euro), în special echipamente electrice, combustibili şi uleiuri minerale şi produse farmaceutice.

 

Printre alte tipuri de produse pe care le importă România, pe lângă cele din industria auto, se mai află combustibilii, îngrăşămintele şi produsele chimice din Kazahstan, lemnul din Ucraina, medicamentele din Belgia sau fructe şi materiale plastice din Grecia.

 

În 2015, importurile de bunuri au cumulat 62,9 mld. euro, în creştere cu 7,6% faţă de anul 2014, iar deficitul comercial a urcat la 8,3 mld. euro.

 

Totuşi, problema deficitului la comerţul cu bunuri a fost aproape rezolvată de excedentul de la comerţul internaţional de servicii, având în vedere că România a exportat în 2015 servicii în valoare totală de aproape 16,3 miliarde de euro, cu un excedent de circa 7 mld. de euro.

 

Practic, 88% din importurile de bunuri din România, în valoare de 55,5 mld. euro, sunt aduse din 20 de ţări, arată datele provizorii pentru anul 2015 ale Institutului Naţional de Statistică.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed