Cum păcălește Șoșoacă motoarele de căutare cu mesajele sale împotriva vaccinării

Milioane de români sunt alimentați cu frică, neîncredere și ură de medici, politicieni, ziariști sau influenceri care fac propaganda anti-vaccinismului. Facebook oferă iluzia că au dreptate, în timp ce autoritățile privesc de pe margine. Rezultatul îl găsim în statisticile morților de Covid, scrie Europa Liberă într-o analiză.

76.000 de mesaje care conțin cuvântul „vaccin” au fost postate pe paginile de Facebook din România în ultimul an. Ele au strâns peste 15 milioane de reacții.

De exemplu, Diana Șoșoacă este unul dintre politicienii care pot păcăli motoarele de căutare cu mesaje anti-vacciniste, pentru că majoritatea clipurilor postate pe rețelele de socializare nu au descriere, deci nu pot fi evaluate după cuvinte-cheie.

Conținutul clipurilor postate este însă anti-vaccinist. Pe Facebook, în ultimul an, există 24.000 de postări și 18 milioane de reacții care conțin cuvântul Șoșoacă. Este, de departe, cel mai vizualizat politician român.

„Poate printre puținii care sunt credincioși adevărați în problema anti-vaccinării este doamna Șoșoacă. Nu știu dacă doamna Șoșoacă a fost atât de convinsă dintotdeauna, dar cumva a devenit, vede conspirații peste tot, ia toate zvonurile să le dea mai departe”, explică expertul Ciprian Cucu pentru Europa Liberă.

 

Diana Șoșoacă are 38 de pagini de Facebook care conțin numele ei și tot atâtea grupuri. Este extrem de prezentă și pe teren, în viața offline.

Pe 27 octombrie 2021, Susțin Diana Șoșoacă-Oficial postează un clip de 5 minute în care face o apologie a anti-vaccinării. Postarea are șanse să devină cea mai performantă a Dianei Șoșoacă din ultimul an.

În mai puțin de 24 de ore, clipul are 46 de mii de share-uri și este văzut de aproape un milion de oameni. „V-ați dus ca mieii la tăiere la centrele de vaccinare. V-am prezentat și noi avocații, și medicii care acum sunt interziși care este adevărul, este treaba dumneavoastră ce ați făcut. V-am prezentat efectele adverse, v-am prezentat toate știrile la nivel mondial. Și acum CDC-ul din America a dat ordin ca toți vaccinații care mor de Covid să fie trecuți la nevaccinați”, își ceartă Șoșoacă urmăritorii.

Pe 29 iulie, pe aceeași pagină, este postat un clip al unei transmisii live a unei televiziuni în care Diana Șoșoacă explică, fără să aducă argumente, că „nu există 4,6 milioane de vaccinați și că totul e din pix pentru a apărea bine în fața „tartorilor dictatori” de la Uniunea Europeană. „Dacă în UE nu mai e democrație , noi nu mai avem ce căuta în UE”

În jumătate de an, clipul este distribuit de 41 de mii de ori și are 1,6 milioane de vizualizări.

Nu doar paginile și grupurile Dianei Șoșoacă o promovează pe Diana Șoșoacă. Mesajele ei sunt transmise direct și de alții, nu prin distribuirea postărilor, ci prin creare de conținut nou.

Motoarele de contorizare a impactului pe Facebook arată că pagina lui Luis Lazarus, anti-vaccinist convins și el, este una dintre promotoarele importante ale senatoarei Șoșoacă. Într-o emisiune din data de 1 iulie 2021 se dezbate, printre altele povestea unui „tânăr de 21 de ani, mort la 6 zile de la vaccin!”.

Emisiunea este redistribuită de 17.800 de ori și clipul este văzut de aproape un milion de oameni. Un alt clip cu impact major în social media venit pe aceeași filieră este postat pe 5 martie 2021.

Strânge 500.000 de vizualizări din 7.400 de shareuri. Mădălin Ionescu sau Adriana Bahmuțeanu sunt alți jurnaliști cu notorietate care o promovează pe Diana Șoșoacă.

Una din temele preferate ale Dianei Șoșoacă este instaurarea dictaturii medicale. Clipul din parlament prin care îl acuza pe secretarul de stat Raed Arafat de instaurarea acesteia, postat pe pagina sa oficială de Facebook, a avut peste 100.000 de vizualizări.

Este un bun exemplu cum mesajul poate ajunge la public și indirect. Tema a fost preluată și de presa online, iar mesajul s-a dus mai departe, de data aceasta în formă scrisă. Un singur articol ajunge la 700 de mii de oameni.

Diana Șoșoacă nu furnizat un punct de vedere pe acest subiect până la publicarea acestui articol, precizează Europa Liberă.

Analiza integrală – AICI.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed