Cum poate fi cumpărată vechimea de muncă. Acesta este procesul 

Cum poate fi cumpărată vechimea de muncă. Acesta este procesul. Începând cu anul 2021, românii își pot cumpăra vechimea în muncă dacă urmează toți pașii în acest sens.

Trebuie menționat faptul că un an de pensie constă astfel 6.900 de lei, iar pentru cumpărarea unui întreg stagiu, adică 6 ani, asigurantul va trebui să plătească 41.900 de lei pe an.

Cum poate fi cumpărată vechimea de muncă. Acesta este procesul

Există totuși și un set de reguli. Spre exemplu, vechime în muncă poate fi achiziționată doar de:

– persoane cu vârstă peste 18 ani

– stagiul de cotizare să nu fie complet (goluri în cartea de muncă)

– vechimea poate fi cumpărată pentru orice perioadă în care lipsesc ani din cartea de muncă

– perioada maximă cumpărată nu poate depăşi cumulat 6 ani

– trebuie făcută cerere la Casele Judeteţe de Pensii

Cum poate fi cumpărată vechimea de muncă. Acesta este procesul

În ceea ce privește costurile pentru a achiziționa vechimea în muncă, în cazul în care contractul de asigurare socială se încheie în cursul anului 2021, iar salariul minim este de 2.300 de lei, vei plăti 575 de lei pentru fiecare lună „cumpărată”, indiferent la anul la care se referă.

Plata poate fi făcută și în rate. Pentru an întreg de vechime în muncă se plătește aproape 6.900 de lei. Pentru acești bani trebuie să știți că luați o pensie minimă, de sub 1.000 de lei, arată legea.

Referitor la condițiile de pensionare din România, femeile se pot pensiona cu vârstă standard de 61 de ani și 4 luni acum, iar această vârstă tot crește ca să ajungă la 63 de ani în ianuarie 2030.

Cum poate fi cumpărată vechimea de muncă. Acesta este procesul

Pentru bărbați în schimb, vârsta ieșirii la pensie e 65 de ani.

Dacă au vârstele acestea și un stagiu minim de cotizare de 15 ani, românii se pot retrage cu pensia care reiese din calculul făcut pe lege.

Dar dacă vor o pensie completă, atunci și stagiul de cotizare trebuie să fie complet – 31 de ani la femei și 35 pentru bărbați.

Cum poate fi cumpărată vechimea de muncă. Acesta este procesul

Trebuie menționat și faptul că, în perioada pentru care vor să își completeze retroactive, vechimea în muncă, specificată în contractul de asigurare socială, persoana nu trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia;
  • nu au avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii ca urmare a realizării de venituri din activităţi independente; – nu au beneficiat de indemnizaţie de şomaj;
  • nu au beneficiat de pensie de invaliditate;- nu au urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective;
  • nu au satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus;
  • nu au beneficiat, în perioada 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006, de indemnizaţii de asigurări sociale, acordate potrivit legii;
  • nu au beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de muncă şi boli profesionale;
  • nu au beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la trei ani.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed