Cum poți să își dai seama dacă va ploua sau nu după tipul de nori

Cum poți să își dai seama dacă va ploua sau nu după tipul de nori. Vremea a devenit destul de schimbătoare în ultima perioadă, drept urmare, a devenit dificil să ne dăm seama când ar putea începe sau nu o ploaie.

Știai însă că tipul de nori îți poate spune dacă va ploua sau nu? Semnele sunt destul de simple de recunoscut.

Cum poți să își dai seama dacă va ploua sau nu după tipul de nori

Astfel, norii cu aspect de vată de zahăr se formează când aerul se răcește, iar vaporii de apă se condensează pentru a forma picături de apă în stare lichidă. Practic, acești nori anunță o vreme plăcută.

Același lucru este valabil și în cazul norilor cumulus, relativ plăti. Sunt semn de vreme bună, fără precipitații.

Cum poți să își dai seama dacă va ploua sau nu după tipul de nori

Pe de altă parte, norii Cumulonimbus sunt cei care trebuie să te îngrijoreze.  Baza acestor nori este bine definită, dar cu cât te uiți spre vârful lor, cu atât devin mai răsfirați. Tranziția vine de la faptul că norii nu mai au în compoziție picături de apă, ci cristale de gheață. Ei apar mai ales vara – când norii dimineții se transformă în nori de furtună spre seară.

Acești nori se formează la altitudini foarte mari în atmosferă. Sunt răsfirați și compuși exclusiv din cristale de gheață. Ei aduc ploaie doar la altitudini și latitudini foarte mari, așa că nu sunt motiv de îngrijorare – de obicei.

Cum poți să își dai seama dacă va ploua sau nu după tipul de nori

Dacă observi însă nori Cirrus joși și groși, care acoperă din ce în ce mai mult din cer, e un indiciu că urmează un front de aer cald. Într-un asemenea front, masele de aer cald și rece se întâlnesc, iar în următoarele 12 ore este posibil să existe precipitații.

Norii Stratus în schimb sunt un soi de strat continuu și de altitudine joasă care acoperă cerul. Ei se formează atunci când un vânt de intensitate medie aduce aer umed deasupra unei suprafețe reci de apă sau pământ. Sunt subțiri și aduc aminte de ceață.

Nori aceștia nu prea aduc ploaie. În cel mai rău caz, poate să burnițeze. Dacă ai mers pe munte înconjurat de ceață, este foarte posibil ca acea ceață să fi fost nori Stratus.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed