Cum să îți alegi prizele electrice

0

Prizele electrice sunt o parte esențială a oricărei instalații casnice și sunt montate fie la suprafață, fie încastrate. În funcție de aparatul care urmează să fie conectat, prizele electrice sunt conectate la 230 V sau la o tensiune foarte joasă – telefon, internet, prize RJ45 etc. De la prize pentru aparate de ras până la prize de exterior IP55, iată toate sfaturile noastre pentru a alege prize electrice!

Ce este o priză electrică

O priză electrică este, de fapt, un conector utilizat pentru a conecta un aparat care necesită o sursă de energie electrică sau un anumit semnal (rețea telefonică, internet, sunet, video etc.).

Din motive de siguranță, prizele electrice sunt denumite „femele”, iar diversele cabluri, conectori și fișe sunt denumite „masculi”, pentru a nu face accesibilă la atingere o sursă de curent potențial periculoasă.

Prizele electrice, indiferent de tipul lor, pot fi fixe (prize de perete) sau mobile (prelungitoare). Prizele electrice livrează o tensiune de 230 volți (V) cu o frecvență de 50 hertzi (Hz) pentru rețeaua domestică, ceea ce se numește joasă tensiune. Prizele sunt monofazate, adică au o singură fază. În industrie, poți găsi prize electrice care pot furniza 400 V, 600 V, monofazate sau trifazate (trei faze).

Care sunt diferitele tipuri de prize electrice?

O priză electrică nu este doar o priză care livrează energie electrică. Există mai multe tipuri diferite, în funcție de sursa de alimentare.

  • Priză de curent

Priza de soclu este primul lucru care ne vine în minte atunci când vorbim despre prize electrice. Cel mai adesea montată pe perete, priza este un punct de alimentare electrică la care se conectează orice tip de aparat care funcționează la joasă tensiune (230 V) și monofazat (pentru uz casnic). În industrie, se folosesc prize trifazate, care furnizează medie tensiune (400 V, 600 V).

  • Prize audio/video

Echipate cu conectori specifici, prizele audio/video sunt utilizate pentru a conecta difuzoare, un proiector sau un televizor.

În ceea ce privește partea audio, există prize simple cu două terminale (un + și un -), adesea roșu și negru, pentru a conecta un singur difuzor. Există, de asemenea, prize duble cu 4 terminale pentru conectarea a 2 difuzoare. Terminalele pot fi blocuri de cablu sau fișe – adesea standard RCA.

Pentru video, gama este la fel de largă ca și tipul de semnal: compozit, S-Video, HDMI, simplu sau dublu etc.

Prizele audio sau video sunt ideale atunci când nu vrei să strici estetica unei încăperi prin introducerea de cabluri peste tot. Aceste prize pot fi montate la suprafață sau, și mai bine, încastrate.

  • Programator

Cunoscută și sub numele de priză programabilă, aceasta este de fapt o priză dotată cu un ceas pe care poți seta orele de alimentare și orele de întrerupere.

  • Priză USB

Având în vedere că din ce în ce mai multe dispozitive folosesc o sursă USB pentru a se încărca, există acum o soluție simplă care oferă o priză dotată cu un transformator și porturi USB (1 sau 2). Prizele USB sunt foarte practice și pot fi instalate în locul unei prize de curent convenționale. Prin urmare, prizele USB oferă posibilitatea de a-ți conecta direct smartphone-ul, aparatul foto sau camera video digitală.

  • Prize TV, satelit și FM

Ca și prizele audio/video, prizele TV, satelit și FM oferă o sursă de semnal care permite unui demodulator sau tuner să redea sursa (audio sau audio + video). În general, acestea sunt prize de tip BNC (prize de antenă).

  • Priză RJ 45

Din 2008, priza RJ 45 a înlocuit priza telefonică în formă de T. Cu o singură priză sau cu mai multe prize, priza RJ 45 poate fi utilizată pentru a furniza un semnal de rețea (de exemplu, ADSL). În funcție de configurația cablajului, este posibilă și conectarea în rețea a mai multor calculatoare, partajarea unei imprimante sau a oricărui alt periferic.

  • Priza pentru aparate de ras în baie

Priza pentru aparate de ras furnizează o cantitate specifică de electricitate, deoarece este singura autorizată să fie instalată în apropierea dușului sau a căzii de baie, la mai puțin de 60 cm. În plus, pentru a preveni orice risc de electrificare sau chiar de electrocutare, priza pentru aparate de ras este echipată cu un transformator de izolare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.