Cum să-ţi cumperi în rate o casă aflată în executare silită

0

Băncile organizează regulat licitaţii prin care încearcă să vândă imobilele aflate în executare silită. Preţul de la care începe licitaţia este preţul de evaluare a imobilului, iar câştigătoare este declarată oferta cea mai mare.

Însă, multe licitaţii eşuează pentru că băncile ţin încă la un nivel ridicat preţurile (acestea sunt cel puţin egale cu cel practicate în piaţă), încercând să recupereze cât mai mult din valoarea prejudiciului adus de clientul rău-platnic. La următoare licitaţie, banca taie 25% din preţul de pornire şi aşteaptă ofertele participanţilor.

Acum se pot găsi oferte mai bune, iar cei interesaţi de achiziţia unui imobil se pot înscrie la licitaţie.

“Singura condiţie pentru participarea la licitaţie este depunerea garanţiei de 10% din preţul de pornire al imobilului. Garanţie intră în contul imobilului dacă licitaţia este câştigată, iar de plată mai rămâne 90% din valoare, sau se restituie în cazul în care oferta este necâştigătoare”, spune Liviu Fenoghen, şeful Comisiei Executorilor Bancari din cadrul Asociaţiei Române a Băncilor.

Dacă de banii pentru garanţie se poate face rost mai uşor, cei necesari achitării apartamentului sunt mai greu de obţinut, dar băncile s-au gândit şi la acest impediment.

“Băncile sunt mai puţin interesate din ce bani plăteşte clientul achiziţia imobilului, cu condiţia ca sursa să fie un legală, aşa că se poate plăti şi prin intermediul unui credit”, spune Fenoghen.

Bineînţeles, nu orcine se încadrează la un astfel de credit, astfel că înainte de participarea la licitaţie este necesar să discutaţi cu un ofiţer de credite care să vă spună dacă sunteţi eligibil pentru un împrumut, câţi bani puteţi obţine şi dacă banca acceptă să finanţeze achiziţia imobilului vizat. Creditul nu trebuie să vină neapărat din partea băncii care vinde imobilul, dar acest lucru poate facilita obţinerea împrumutului.

“Clientul interesat de licitaţie trebuie să aibă confirmarea că banca respectivă îi va da creditul, pentru că în cazul achiziţionării imobilelor aflate în executare silită există câteva situaţii inconfortabile care pot apărea. De exemplu, poate să apară un litigiu la un an de la achiziţionarea unui apartament, situaţie neplăcută atât pentru client cât şi pentru bancă”, mai adaugă executorul.

În cazul în care câştigaţi licitaţia, dar nu mai primţi creditul de la bancă cu care urma să achitaţi imobilul, atunci garanţia de 10% rămâne la bancă până în momentul în care altcineva reuşeşte să câştige una din licitaţiile ulterioare. În funcţie de preţul de vânzare, garanţia depusă se poate recupera integral sau parţial.

Astfel, dacă prima licitaţie a fost declarată câştigătoare la 60.000 de euro, iar a doua la 56.000 de euro, atunci garanţia restituită va fi de 5.600 de euro.

Citeşte şi Chilipirurile din curtea băncilor. Cele mai bune oferte pentru apartamente şi maşini executate silit