Liderii sindicali nu mai au voie să facă afaceri cu companiile de stat

Un grup de senatori PDL au iniţiat, în urmă cu câteva luni, două propuneri legislative prin care liderii federaţiilor şi confederaţiile sindicale să nu mai poată fi parlamentari şi nici acţionari majoritari în societăţile care derulează contracte cu societatea de stat pe lângă care aceştia activează în calitate de sindicalişti, doar aceasta din urmă fiind însă acceptată la nivelul comisiilor senatoriale sesizate pe fond.

Astfel, Comisia de muncă din Senat a decis miercuri că „preşedintii, vicepreşedinţii, secretarii şi trezorierii organizaţiilor sindicale organizate la nivelul companiilor cu capital majoritar de stat, precum şi preşedinţii, vicepreşedinţii, secretarii şi trezorierii federaţiilor şi confederaţiilor sindicale sunt incompatibili cu funcţia de administrator, asociat sau acţionar majoritar la o societate comercială care derulează contracte cu companiiile la care deţin funcţiile sindicale de mai sus”. Senatorul PDL Iulian Urban, unul dintre iniţiatori, a postat pe blogul personal forma finală asupra căreia s-a convenit în Comisia de muncă.

Propunerea legislativă a fost susţinută de Guvern, care chiar le-a transmis senatorilor un text complet. „Persoanele care au calitatea de preşedinţi, vicepreşedinţi, secretari şi trezorieri ai federaţiilor şi confederaţiilor sindicale nu pot exercita şi calitatea de membrii ai consiliilor de administraţie, ai consiliilor de conducere sau ai consiliilor de supraveghere ori funcţii de conducere în cadrul regiilor autonome de interes naţional sau local, companiilor şi societăţilor naţionale sau, după caz, al societăţilor comerciale la care statul sau o autoritate a administraţiei publice locale este acţionar majoritar sau semnificativ, la nivelul cărora sunt constituite organizaţiile sindicale din componenţa federaţiilor şi confederaţiilor sindicale respective” – este forma pe care Executivul ar fi dorit s-o introducă în Legea sindicatelor.

Senatorii PDL au iniţiat şi modificarea Legii 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice pentru introducerea incompatibilităţii între calitatea de lider ai federaţiilor şi confederaţiile sindicale cu cea de parlamentar. Această iniţiativă, trimisă pentru raport Comisiei juridice, a primit însă un raport de respingere în şedinţa din 26 mai.

Faţă de obiceiul Executivului din ultima vreme de a nu trimite puncte de vedere pe iniţiativele legislative sau, în situaţia în care le transmite, de a fi de respingere a propunerilor parlamentarilor, de această dată Guvernul s-a exprimat, pe ambele propuneri, pentru introducerea incompatibilităţilor în privinţa liderilor de sindicat.

Cele două propuneri legislative urmează a fi tranşate în plenul Senatului în calitate de primă cameră sesizată.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed