Cum să ții în frâu pasiunea ta pentru jocuri de noroc

Cu toții avem hobby-uri și pasiuni diferite, de la cântatul la chitară la ieșitul în natură sau jocurile electronice.

Însă, ceea ce separă fundamental un hobby de o dependență este relația pe care o avem cu acea pasiune a noastră – cât de ușor ne-ar fi să ne lăsăm mâine de ea, cum ne afectează relațiile de cuplu, de familie sau de prietenie, cât timp dedicăm hobby-ului nostru, dacă sesizăm sau nu efecte negative pe plan psihologic (oboseală, nervozitate, apatie etc.).

În ceea ce privește dependența de păcănele online și alte jocuri de noroc, statisticile ne spun că, la ora actuală, în România, cel puțin 100 000 pariori sunt fie deja dependenți, fie în categorii de risc.

Cifrele sunt la fel de îngrijorătoare și la nivel european, motiv pentru care operatori mari de încredere din România și de peste hotare au început să implementeze inițiative care încurajează jocul responsabil (ex: 888, Unibet, Admiral sau Superbet).

Jocul responsabil reprezintă un concept mai larg care înglobează măsuri și cerințe impuse de autoritățile de reglementare operatorilor de jocuri de noroc pentru a oferi utilizatorilor un mediu de pariere sigur, care să-i protejeze de efectele nefaste care pot apărea în cazul parierii compulsive. În cazul nostru, în România, aceste cerințe sunt impuse de ONJN (Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc).

Iată doar câteva soluții disponibile pe platformele marilor operatori la care poți recurge și tu dacă te confrunți cu dependența de jocuri de noroc:

#1 Autoexcludere parțială sau totală

Autoexcluderea este o facilitate oferită de toate cazinourile legale din România pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili dintre jucători, este soluția la care te încurajăm să apelezi dacă suspectezi că dependența este la cote înalte și nu te poți opri din pariat prin alte metode.

Autoexcluderea îți permite să îți blochezi singur accesul la jocurile de noroc pe o perioadă de 6 luni, cu susținerea operatorului de cazino. Majoritatea operatorilor implementează atât măsuri de autoexcludere parțială, pe o perioadă limitată, cât și de autoexcludere totală.

De regulă, odată ce ți-ai dat acordul pentru autoexcludere totală, compania de gambling trebuie să-ți închidă contul, să-ți returneze orice alte sume rămase din câștiguri, să-ți șteargă datele personale și să nu-ți mai trimită promoții sau alte noutăți de marketing.

#2 Autolimitare

Această măsură îți permite să setezi limite la depuneri și retrageri, atât la pariuri, cât și la jocuri de cazino. Autolimitarea se poate referi și la intervale de timp, jucătorii putând opta pentru limite stricte alocate fiecărei sesiuni de joc.

Unele cazinouri oferă și opțiunea de declanșare a unui pop-up pe ecran după un anumit interval care să aducă aminte jucătorilor că este timpul să ia o pauză sau să nu mai parieze.

#3 Evaluarea comportamentului utilizatorilor

Există operatori de cazino care încearcă să fie proactivi în depistarea și tratarea dependenței de jocuri de noroc, monitorizând anumiți indicatori de joc responsabil.

Aceștia se referă la media depunerilor, media retragerilor, media bonusurilor sau a pariurilor plasate, media de timp petrecută pe platformă sau media pierderilor înregistrate. Dacă anumiți indicatori variază semnificativ de la o săptămână la alta, pot fi primele semnale de alarmă pe care cazinoul le poate investiga și interveni cu soluții.

#4 Consiliere specializată

Cazinourile legale din țara noastră colaborează cu agenții specializate, atât din afară, cât și din România pentru a le oferi rapid clienților acces la consiliere gratuită (gamcare.org.uk și jocresponsabil.ro sunt doar două astfel de platforme la care poate apela orice parior).

#5 Chestionar de evaluare a dependenței

Secțiunea „Joc Responsabil” este regăsită pe pagina principală a oricărui operator de cazino legal din România și conține, printre altele, și un chestionar ușor de parcurs care evaluează riscul de dependență sau gradul de dependență, dacă ea deja s-a instalat.

Regăsim întrebări ca – “V-aţi luat timp liber de la serviciu sau studii din cauza jocurilor de noroc?” sau “Aţi jucat dincolo de propriile limite financiare și de timp?”. Este important pentru orice jucător să răspundă cât mai sincer la chestionar pentru a putea preîntâmpina orice tendințe nesănătoase în raport cu jocurile de noroc și a interveni în timp util.

Cum știu că sunt dependent de jocuri de noroc și care sunt riscurile pe termen lung?

Câteva dintre semnele dependenței de jocuri de noroc sunt ascunderea comportamentului de familie sau prieteni, îndatorarea pentru a susține comportamentul, imposibilitatea de a te opri din a paria, negarea că există o problemă etc.

Pe termen lung, cele mai grave consecințe ale unei dependențe de jocuri de noroc netratată sunt depresia, anxietatea și chiar dezvoltarea de alte dependențe (alcool sau droguri) sau alterarea relațiilor de familie (despărțiri, divorțuri).

Decizie ONJN Nr. 2432 / 26.11.2020. Interzis utilizatorilor sub 18 ani.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed