Cum se aleg babele în luna martie. Ce semnificație are acest obicei

0

Cum se aleg babele în luna martie. Ce semnificație are acest obicei. Luna martie este una încărcată de tradiții și de obiceiuri, dar și de evenimente importante.

În luna martie avem echinocțiul de primăvară, prima zi de primăvară, 1 martie, care vine cu mărțișorul, dar și 8 martie, ziua femeii.

Cum se aleg babele în luna martie. Ce semnificație are acest obicei

O altă tradiție veche în România este alegerea babelor. Pentru alegerea babei o metodă este aceea de a-ţi alege o zi oarecare între 1 şi 9 martie la întâmplare.

Pe de altă parte, o altă metodă de a-ţi alege baba, de altfel și cea mai utilizată este cea în funcţie de ziua de naştere. Astfel, dacă ziua se află între 1 şi 9 ale oricărei luni atunci şi baba va fi în ziua respectivă, de exemplu dacă este cineva născut pe 6 august baba lui va fi pe 6 martie.

Pe de altă parte, dacă data naşterii este formată din două cifre atunci se procedează astfel : de exemplu cineva este născut pe 23 decembrie, ziua în care îi pică baba se calculează astfel 2 + 3= 5, deci baba este pe 5 martie.

Cum se aleg babele în luna martie. Ce semnificație are acest obicei

De unde vine alegerea babelor și ce semnificație are? Încă din cele mai vechi timpuri se credea că primele zile din această lună sunt fie prea friguroase, fie prea calde. Ei au numit aceste zile cu vreme schimbătoare, zilele babelor.

Etnografii spun ca mitul „babelor” este unul din cele mai importante mituri româneşti, cel al Babei Dochia. Mai exact, se spune că Baba Dochia şi-a luat numele de la Sfânta Muceniţă Evdochia, sărbătorită de Biserică pe 1 martie.

Baba Dochia apare ca întruchiparea anului vechi, care este pe sfârşite şi trebuie să moară. Moartea Dochiei în ziua de 9 martie se considera hotar între anotimpul friguros şi cel călduros.

Astfel, perioada cuprinsă între 1 şi 9 martie reprezintă intervalul de timp în care Dochia îşi împlineşte destinul urcând muntele, împreună cu turma sa de oi, pentru a muri înspre renaştere. Aspectul instabil al vremii din această perioadă este considerat a se datora caracterului capricios al Babei Dochia.


În familiile tradiţionale, când personalităţile feminine se întâlneau, adesea se întâmplă ca acestea să intre în conflict. Astfel, „Baba” nu simboliza o bătrână urâtă şi rea, ci o femeia care îşi câştiga propria autoritate. Pentru că primele zile ale lunii martie au prezentat întotdeauna o instabilitate atmosferică crescută, asocierea fiecărei femei cu una dintre cele nouă zile era percepută înainte ca o responsabilizare şi o metodă de educare spre autocontrol şi conştientizare a propriilor îndatoriri în cadrul familiei.

Fiecare dintre cele nouă zile, în funcţie de vremea pe care o aducea, dezvăluia caracterul, calităţile şi defectele fiecărei femei în parte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.