Care este diferența dintre CUI și CIF

Care este diferența dintre CUI și CIF. Dacă ai o firmă, atunci cu siguranță ai mai auzit de denumirile CIF și CUI. Ce diferență există însă între ele?

În primul rând ar fi bine să știm ce înseamnă fiecare în parte și ce rol are. Astfel, Codul Unic de Înregistrare, pe scurt CUI, este un cod de identificare pe care orice societate comercială îl primește după ce este înscrisă în Registrul Comerțului.

Mai trebuie știut și că denumirea de CUI s-a modificat începând cu anul 2007 în CIF – Cod de Identificare Fiscală.

Care este diferența dintre CUI și CIF

Atunci când o societate comercială este înmatriculată se eliberează un certificat de înregistrare în care sunt precizate numărul de ordine din Registrul Comerțului și CUI-ul.

Și totuși care este diferența dintre CUI și CIF? Scopul pentru care se solicită certificatele. Așa cum am menționat mai sus, până în anul 2007 s-a folosit terminologia „cod unic de înregistrare”. Ulterior, acesta a devenit CIF, cod de identificare fiscală.

Care este diferența dintre CUI și CIF


Potrivit Legii nr. 359/2004 începând cu anul trecut, înregistrarea fiscală se realizează în urma unei cereri la Registrul Comerțului, iar atribuirea unui CUI se face de către Ministerul Finanțelor Publice. Însă acest lucru se poate efectua doar după acceptarea înscrierii în Registrul Comerțului.

După cum scrie Divireader, o societate de tip SRL are un certificat CUI, iar CIF-ul este oferit de ANAF organizațiilor non-guvernamentale.

Orice societate comercială poate fi căutată și verificată folosind CUI-ul. Această operațiune se poate face online, pe site-ul oficial al Ministerului Finanțelor Publice.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed