Cum văd românii înmormântările versus europenii – discrepanțe, tradiții și subiecte tabu

Despre cum a fost îmbrăcat defunctul, despre câtă suferință a îndurat și compătimirea familiei și până la a aprecia meniul pomenirii sau slujba preoților, există un lung șir de presiuni asupra familiei care organizează evenimentul. Cumva s-a ajuns de la prezența la funeralii să existe ochiul critic pus mai presus de toate. Din presiunea societății, din teama de a nu se face de râs, familiile decid asupra unor aspecte doar pentru că trebuie, nu și pentru că le place sau doar din considerentul că „așa se face”.

Printre europeni, există influențe culturale și religioase, însă în cele din urmă extravaganțele lor nu sunt despre soborul de preoți și despre o masă post înmormântare cu meniu sofisticat. Există discrepanțe care ar pune pe gânduri pe cei care văd dincolo de tradiție. Totuși nu pot fi contestate nici influențele tradiționale, cu rădăcini străvechi, despre cum se organizează funeraliile.

Clasic versus modern

Agențiile de pompe funebre, cum este Rarox, cu pagina oficială  https://funerarenonstop-bucuresti.ro/, au soluții destul de variate. Au pachete de servicii care țin cont atât de organizarea clasică, cât și de una modernă. Adică de înhumare sau incinerare. Iată și prima diferență  între români și europeni, aceea că cei din urmă acceptă ideea incinerarii cu mult mai multă relaxare.

În timp ce peste hotare sunt și firme care după incinerare folosesc cenușă pentru plantarea unui copac, pentru a produce diverse obiecte ce rămân pentru familie o amintire plăcută decât deținerea cenușii în casă, în țară românii sunt mult mai sceptici. Iată și de ce: pe de-o parte este vorba de influență religioasă, despre păcatul arderii trupului. Aceasta era practică păgână, așadar contestată de religioși. În plus, este o regulă absolută faptul că trupul făcut din țărână, în țărână se întoarce, după cum menționează și în scrierile biblice.

Totuși și un alt motiv poate fi invocat – există crematorii doar în orașele mari, 3 la număr, printre care unul în Cluj. În schimb, pe piața externă în Elveția sau Slovenia predomină incinerările în detrimentul înmormântărilor. Pentru românii care optează pentru acest tip de serviciu este un efort în plus, dacă locația nu este una în imediata apropiere a unui oraș mare unde există crematoriu. Totuși, firmele de pompe funebre se pot ocupă și de formalitățile necesare și de transportul necesasr pentru a îndeplini acest procedeu.

Rarox spre exemplu activează pe piața bucureșteană și indiferent de sector răspunde solicitărilor pentru organizarea funeraliilor cu incinerare. Prețurile diferă în funcție de cerințe, de distanțe, transport etc.

Mentalitatea învechită, un motiv în plus de a respinge ideile moderne

Pentru că nu există o educație privind acest subiect, ci este mai degrabă tabu, moartea nu doar că înfricoșează, dar impune absurdități. Cei rămași sunt la fel de împovărați de deciziile pe care trebuie să le ia, în lipsa unui plan funerar dinainte stabilit.

Pe piața externă există ceva mai multă deschidere la nou. Există târguri de profil, există și o zonă de lux a sicrielor sau a altor servicii funerare. Ba chiar se pot comanda sicrie și alte articole și accesorii funerare la comandă.

Tot pe seama mentalității putem pune și necesitatea de a ne agăța de tot felul de proceduri și ritualuri de îndeplinit, ca ultimă șansă de a face ceva în cinstea și amintirea unei persoane. Românii nu își permit să facă vreun compromis în ceea ce privește alegerea ritualului de înmormântare creștină, clasică, cu bocitoare, coroane și tot cortegiul funerar. Substratul este cel terapeutic, de a încerca a compensa cu rănile suferite, din cauza pierderii unui om drag. Este pe termen lung și o posibilitate de a cinsti amintirea acestuia, motiv de întrunire a familiei, de susținere morală între membri de familie și prieteni, la locul de veci al defunctului. De aici este și moda unor monumente funerare, a unui stil deosebit de amenajare a locurilor de veci.

Se pare că liniștea sufletească a celor rămași este la fel de importantă ca și grija cu care se ocupă de funeralii, pentru liniștea de veci a celui plecat. Serviciile funerare alese de români sunt o combinație de aspecte reglementate de lege – cum ar fi ȋmbălsămarea – cu aspecte religioase și tradiționale. Puțini sunt cei care îndrăznesc să își dorească o înmormântare atipică.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed