Cum vrea Ludovic Orban să dribleze Parlamentul? Prelungește starea de alertă fără votul camerelor reunite

Hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă cu 30 de zile pe teritoriul României a fost transmisă spre informare Parlamentului, potrivit unor surse oficiale.

Legea 55/2020 privind instituirea stării de alertă nu precizează explicit că Guvernul este obligat să ceară aprobarea Parlamentului în cazul în care este prelungită starea de alertă.

„Starea de alertă se instituie de Guvern prin hotărâre, la propunerea ministrului afacerilor interne, şi nu poate depăşi 30 de zile. Starea de alertă poate fi prelungită, pentru motive temeinice, pentru cel mult 30 de zile, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministrului afacerilor interne. Starea de alertă se instituie pe întreg teritoriul ţării sau doar pe teritoriul unor unităţi administrativ-teritoriale, după caz.

Când starea de alertă se instituie pe cel puţin jumătate din unităţile administrativ-teritoriale de pe teritoriul ţării, măsura se supune încuviinţării Parlamentului. Parlamentul se pronunţă în şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, în termen de 5 zile de la data solicitării de încuviinţare. Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviinţare, starea de alertă încetează de îndată. Parlamentul poate încuviinţa măsura adoptată de Guvern integral sau cu modificări”, prevede actul normativ.

Pe 18 mai, starea de alertă a fost instituită pe întreg teritoriul României pentru o perioadă de 30 de zile prin hotărâre de Guvern.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed