Dacă mesteci alimentele corect ai șanse mai mari să nu faci diabet

Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 care mestecă alimentele corect au un nivel de glucoză din sânge semnificativ mai scăzut decât pacienții a căror capacitate de a mesteca eficient este afectată, arată un nou studiu, scrie futurity.org.

De ce este atât de importantă masticația?

Digestia, procesul prin care corpul tău extrage nutrienții din alimente, începe pe măsură ce mestecatul stimulează producția de salivă. Nutrienții care sunt importanți pentru reducerea nivelului de glucoză din sânge includ fibrele, obținute în mare parte prin mestecarea alimentelor adecvate.

Mestecatul stimulează și reacții în intestin care duc la creșterea secreției de insulină și hipotalamus care promovează o senzație de sațietate, ducând la un aport mai mic de alimente. Astfel, probabilitatea de a deveni supraponderal, factor de risc major pentru dezvoltarea diabetului de tip 2, este mai redusă.

Noua cercetare arată că, începând cu 2019, aproape jumătate de miliard de oameni din întreaga lume aveau diabet și cel puțin 90% dintre acei pacienți cu diabet au diabet de tip 2.

„Descoperirile noastre arată că există o asociere puternică între masticație și controlul nivelului de glucoză din sânge în rândul pacienților cu T2D. Interesul meu clinic special este să tratez pacienții stomatologici care sunt compromiși sistemic”, spune Mehmet A. Eskan, profesor asistent clinic în departamentul de parodontică și endodonție de la Școala de Medicină Dentară a Universității din Buffalo.

Abordarea sănătății orale a devenit recent o parte a abordării pentru gestionarea diabetului, împreună cu încurajarea pacienților să mențină o greutate sănătoasă, să mănânce o dietă sănătoasă și să renunțe la fumat.

Diabeticii din România

Studiul PREDATORR, finalizat în prima parte a anului 2014, arată că prevalența reală a diabetului în țara noastră este de peste 11% (populația aflată între 20 și 79 de ani), notează fadr.ro.

Într-un comunicat, Ministerul Sănătății indica un număr de 999.192 de persoane cu diabet aflate în evidențe și 73.740 de cazuri noi, în 2015. Conform CNAS, între 2006 și 2016, numărul persoanelor pentru care s-au decontat tratamente pentru diabet s-a dublat.

România are un Program Naţional de Diabet care urmăreşte îmbunatăţirea stării de sănătate, creşterea speranţei de viaţă a bolnavilor de diabet zaharat, precum si asigurarea accesului la tratament al bolnavilor cu diabet zaharat cuprinşi in program prin acţiuni de prevenţie şi control în diabet şi alte boli de nutriţie, şi prin tratamentul medicamentos (cu insulină şi cu antidiabetice orale). Despre acestea poți găsi mai multe informații pe site-ul Federaţiei Asociaţiilor Diabeticilor din România.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed